FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Bartolomeus

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Lördag
24 augusti 2019

När det konstaterades att taket i nya kulturhuset hade gjort sitt stannade bygget av.

Värmdö stäms för
hävd entreprenad

Värmdö 12:09 | 10 juni 2019

• Kulturhusentreprenör vill ha 26 miljoner

Värmdö kommun stäms på drygt 26 miljoner kronor för att de hävt entreprenaden för nya kulturhuset. Entreprenören MVB Öst går nu till domstol.

Ombyggnaden av nya kulturhuset i hamn-en, ”Porslinsfabriken”, kantas redan av förseningar och fördyringar. Efter att entreprenören MVB Öst för nästan tre år sedan upptäckte att taket höll på att ge vika stoppades bygget.
En utredning visade att taket nått sin tekniska livslängd och ett nytt tak måste byggas. Kostnaden beräknades till drygt 86 miljoner kronor. Sedan dess har bygget stått still.
I fjol presenterade istället kommunen en ny lösning —där kulturhuset krympt rejält. Hela taket och halva ugnshallen skulle rivas. Istället skulle en ny byggnad uppföras. I den rivna delen skulle en kulturpark skapas. För att klara bygget behövde man också sälja Dekorhuset och G-studion. Efter att fullmäktige fattat beslut om den nya inriktningen för kulturhuset och att kostnaden för projektet inte skulle öka, har man informerat MVB Öst om att avsikten var att komma igång med bygget senast i januari 2019.

Avbrott i 22 månader
I oktober 2018 hävde Värmdö kommun plötsligt entreprenaden för bygget. Kommunen menade att mer än 22 månaders avbrott tillsammans med deformationen i takkonstruktionen, som ingen av parterna kunde förutse, utgör skäl för att häva kontraktet och återstående arbeten.  

Nu stämmer MVB Öst Värmdö kommun på 26,7 miljoner kronor för att, i strid med tidigare givna besked, ha hävt entreprenaden. Bolagets juridiska ombud menar att kommunen själv vållat produktionsavbrottet och att inga av de kriterier för hävningsrätt som kommunen anfört gäller. 

Bolaget vet inte varför avbrottet blev så långt som 22 månader. ”Men mycket tyder på att detta berott på en ineffektiv hantering och politisk oenighet inom kommunen”, skriver ombudet. 
Bolaget menar också att kommunen borde ha gjort en fackmässig undersökning av taket innan upphandlingen gjordes. Genom att inte göra det, menar bolaget, har kommunen orsakat avbrottet i entreprenaden.

”Giltiga skäl”
Enligt kommunstyrelsens ordförande Deshira Flankör, M, har kommunen hävt kontraktet med giltiga skäl som inte bygger på parternas vållande.
– Vi har försökt nå dem med en förlikning, utan framgång. Bolaget har efter att entreprenaden påbörjats kommit in med nya bedömningar på att taket kräver ytterligare 40 miljoner i investeringar. Det är en väsentlig summa att bara lägga till som tilläggsbeställning med hänvisning till fastighetens skick, och detta utan vidare upphandling, säger hon och fortsätter:
– De är trots allt ett sakkunnigt byggföretag som har bättre förutsättningar att ha kunnat förutse skicket på taket. För oss förtroendevalda är varje skattekrona som inte löser våra utmaningar en bortslängd skattekrona och därför måste vi kunna vara obekväma och ifrågasätta deras bud.

Annons Annons
LÄGER
/link/2c2dc833c40847b3aa58a6a8c5b05242.aspx

Uppdrag: Rädda jorden

De komponerar sitt eget lajv
MEST LÄST IDAG
MEST LÄST IDAG