FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Gottfrid

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Lördag
15 december 2018

Anne Ekblad och Lasse Hedman med hunden Sigge strax efter hemkomsten till Gustavsberg framför Sandvita, den nästan 15 meter långa segelbåten som tagit dem jorden runt.

Världsomseglare åter
i hemmahamn

Värmdö 08:11 | 11 juli 2018

Paradisstränder, långseglatser — och en påkörd val. Under en 21 månader lång jordenruntsegling har Anne Ekblad och Lasse Hedman upplevt mycket ombord på sin Sandvita. Nu har de kommit hem till Värmdö.

När Stavsnäsborna och äkta makarna Anne Ekblad och Lasse Hedman klev i land vid gästhamnen på Kattholmen i Gustavsberg den 30 juni fanns en hel välkomstkommitté på plats. Med banderoller och buffé firades världsom­seglarnas hemkomst.
Men egentligen fullbordades jordenruntresan redan i april, när Sandvita återkom till ön Saint Lucia i Karibien. Det var nämligen där som den långa seglatsen påbörjades i januari 2017, i sällskap av ett 30-tal andra båtar, på en resa som anordnades av en brittisk organisation.
Att segla så många på samma gång betyder dock inte att man hela tiden är tillsammans.
– Ibland var vi ute på havet och såg inte någon annan båt. Men vi hade radiokontakt två gånger om dagen, förklarar Anne Ekblad.
Resan gick via Panama­kanalen ut på Stilla havet och sedan vidare till Australien och, via Indiska oceanen, till Kapstaden. Därefter seglade båtarna till Saint Helena och över Atlanten till Brasilien, för att sedan genomföra den avslutande seglatsen till­baka till Saint Lucia.

Krockade med en val
I omgångar hade paret betalande besättning ombord, och på vägen lade de till vid många hamnar.
– De flesta platser är helt fantastiska, men det som tilltalade oss mest var Franska Polynesien. Där finns så många olika typer av öar, och så kan man snorkla i turkosblått vatten bland friska korallrev, säger Anne Ekblad.

Lite dramatik upplevde paret också under resan.
– En natt när vi var mitt ute på Atlanten sa det ”tjoff” och tog tvärstopp. Sedan kom det vatten in i sittbrunnen, innan det lugnade ner sig. När vi kom till ­Brasilien såg vi att vi hade en stor, vit fläck under båten, så vi kom fram till att vi måste ha krockat med en val, säger Anne Ekblad.

Är du äventyrlig av dig?
– Nej, inte alls, men jag är väl lite galen, antagligen. Jag är egentligen ekonom och att lämna den trygga vardagen med jobbet som ekonomi­ansvarig är ju lite knäppt.

Vad är då tjusningen med att segla jorden runt?
– Tänk dig att vara helt ensam ute på havet, man ser inget annat än vatten och himmel. Man har ingen internetuppkoppling och gör ingenting. Det är verkligen fantastiskt skönt! Plus att man får besöka fantastiska ställen runt om i värld­en.

Annons Annons
KULTUR
/link/37331c0e91ed4ed2ab1a5c4ad0a48383.aspx
JUBILEUM
/link/e67a907467614eaaa82434c970dbc64d.aspx

20 år av kalla dopp

De har vinterbadat varje lördag
MEST LÄST IDAG
MEST LÄST IDAG