FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Reinhold, Reine

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Tisdag
16 juli 2019

Stora delar av Värmdö
utan el efter stormen

Värmdö/Nacka 10:57 | 02 januari 2019

Stora delar av Värmdö står utan el just nu efter stormen Alfridas framfart. Drygt 9 200 hushåll är fortfarande nu på onsdagskvällen drabbade av strömavbrott, och beräknas inte få tillbaka strömmen förrän tidigast i morgonkväll. Även i Nacka har många hushåll varit utan el.

Redan natten mot idag onsdag drabbades många Värmdöbor av strömavbrott när stormen Alfrida drog fram. Vid tiotiden på förmiddagen var 9 869 av Vattenfalls kunder utan el i Värmdö kommun, bolaget arbetade då med 14 strömavbrott från fastlandet och ut i skärgården.
Vid halvfemtiden på eftermiddagen var fortfarande 9 252 kunder berörda och bolaget arbetade med 16 pågående strömavbrott.
– Vi har många avbrott i Nacka, Värmdö och i skärgården. Det blåser fortfarande, SMHI säger att vinden ska avta, men det verkar som vinden dröjer sig kvar längre, säger Mikael Björnér, pressansvarig på Vattenfall Mellansverige.

Från början beräknades strömmen vara tillbaka vid 16-16.30 tiden, men nu beräknas en del av avbrotten vara reparerade först vid 23-tiden i kväll. På Norra Värmdö, Evlinge, Kopparmora och Saltarö uppger Vattenfall att de kan vara klara först under torsdags- eller fredagskvällen.
– Det är ett svårbedömt läge, och jättesvårt att säga när det kan vara klart eller ge en ram för när det kan vara det. Det är så många avbrott och våra resurser kan inte vara på plats överallt samtidigt. Det är också svårt att arbeta när det är natt och blåsigt, och säkerheten går alltid först, säger Mikael Björnér och fortsätter:
– Det innebär att om vinden avtar kan man fortsätta, annars får vi starta igen dagtid och då kan vi få upp helikoptern som kan inspektera läget. Det kommer att vara en hel del öar i ytterskärgården som får vänta längre än andra på att få tillbaka strömmen, säger Mikael Björnér, pressansvarig för Vattenfall Mellansverige.

I Nacka var flera av Nacka energis kunder strömlösa under onsdagsnatten och större delen av dagen. Fastigheter på Vikdalsvägen, Klarabergsvägen, Järlastigen, Vikdalsgränd, Danielsvägen och Roserbergsvägen i Vikdalen och Jarlaberg var utan el från 20.30-tiden på tisdagen. Vid klockan 14.15 på onsdagen meddelande Nacka energi att samtliga hade fått tillbaka elen.

Med anledning av strömlösheten har även Gustavsbergsbadet stängt under dagen, men beräknar ha öppet som vanligt i morgon. Även förskolor och fritids ska ha drabbats och några, enligt uppgift, hållit stängt några timmar i morse.
– Vi håller öppet och det enda är att några har och har haft strul med strömmen. Många föräldrar har valt att hålla sina barn hemma, säger Ilona Klein, kommunikationsansvarig i Värmdö kommun.

Strömavbrotten påverkar också möjligheten att få dricksvatten. De som inte har vatten kan hämta dricksvatten på kommunens olika tappställen, bland annat vid parkeringen vid kommunhuset, Lövhamra infartsparkering på Ingarö, Sofielundsvägen i Betsede, Åltäket, Ejders väg och vinterhamn i Stavsnäs samt Djurö kyrkväg.

Många vägar påverkas

De vägar som är påverkade av nedfallna träd och elledningar under förmiddagen enligt trafiken.nu är:
• Väg 652 från Rosenlund till Återvall i båda riktningar, där är vägen avstängd i höjd med Björnsjön, då träd fallit ner helt över vägen.
• Väg 222 cirka en kilometer från Stavsnäs vinterhamn ligger träd delvis över vägen.
• Väg 673 från Ängsvik till Kolviken i båda riktningar, går ej att passera på grund av nedfallna träd.
• Väg 642 från Insjön till Lagnö brygga i riktning mot Lagnö, en elledning hänger över flera träd som hänger över vägen.
• Väg 222 från bron över Strömma kanal till Stavsnäs, två träd hänger ut över vägen cirka två kilometer efter Strömma.

Källa: trafiken.nu

Annons Annons
UTSTÄLLNING
/link/ffa4fc6270e34005af67e908c76b2a62.aspx

Liten utställning i
väntan på museet

Porslins- och plastföremål visas
SOMMARBILDSTÄVLING
/link/6d8370dbda3b45bf8c61bfca2192c377.aspx

Tävla om presentkort värt 1 000 kronor!

Skicka din bästa bild till oss
MEST LÄST IDAG
MEST LÄST IDAG