FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Bruno

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Onsdag
17 juli 2019

10 händelser i Värmdö
från nyhetsåret 2018

Värmdö 11:39 | 25 december 2018

NVP listar tio händelser i Värmdö från nyhetsåret 2018.

Nybyggt område skapade p-kaos
Fler lägenheter än vad som var tänkt i kombination med färre p-platser skapar problem i nybyggda Porslinskvarteren. Under årets åtta första månader lappas bilister för sammanlagt 400 000 kronor och var fjärde p-bot i Värmdö härrör från detta område. 
En annan parkering som väcker ilska är pendelparkeringen i Gustavsbergs centrum, där man dag före röd dag bara får stå i fyra timmar istället för normala 16. Även om skyltar finns på plats är det många som inte uppfattar budskapet, med en mängd p-böter som följd.

MP klev in i ny majoritet
Rejält uppåt för SD och C — mest nedåt för M och MP. Så kan man beskriva valets vinnare och förlorare i Värmdöpolitiken. Efter en lång tids bryderier om hur makten ska fördelas blir dock båda förlorarpartierna viktiga pjäser. Alliansen regerar vidare i Värmdö — tack vare stöd av MP. Den nya maktkonstellationen antar det logiska, och ganska opolitiska, namnet Majoritet för Värmdö.

Utsläpp vållade starka protester
Lokala utsläpp i Värmdö får stort uppmärksamhet under 2018. I februari får miljökontoret kunskap om upprepade bräddningar i Hemmesta träsk, där nästan 4 000 kubikmeter orenat avloppsvatten ska ha släppts ut föregående år. 
Och i den redan starkt förorenade Farstaviken pågår försök att stoppa utsläppen från porslinstippen och bergskross vid Ekobacken, vilket är lättare sagt än gjort, trots att det under lång tid varit känt att lakvatten med höga halter av tungmetaller rinner ut i vattnet. Det får boende i Farsta Slottsvik att i april skylta med sitt missnöje på stora reklamtavlor vid ett av de diken där lakvattnet sipprar ut.

Hotade getter väckte känslor

I tider av bostadsbyggande och tunga trafikfrågor verkar naturen fortsatt locka till läsning. 
Två av de mest lästa artiklarna i år på NVP.se handlade om djur och natur: En sällsynt observation av knölvalar vid Sandhamn och några stackars getter som låg illa till på Älvsby gård. 
I det senare fallet var det kommunens resurser som inte längre räckte till för att ta hand om geten Tuborg med familj — men avlivningshotet väcker ramaskri bland Värmdöborna. 
Historien slutar dock lyckligt när getterna hittar ett nytt hem i Bålsta.

Räddande änglar avstyrde katastrof efter isolycka
En av årets mest positiva nyhetshändelser börjar med ett isande skrik. Söndagen 8 april är tre flickor ute på isen på Ösby träsk — när den brister. En sjuårig flicka tar sig inte upp på egen hand. Lyckligtvis ser förbipasserande Jouni Reinikainen och hans fru Maria Bergenman vad som händer. Jouni dyker efter flickan och parets insats blir livsavgörande. Efter ett dygn på sjukhus kan flickan åka hem utan några fysiska men.
”Det finns inte ord för hur tacksamma vi är för hans civilkurage och den insats han gjorde”, säger flickans pappa till NVP.

Strid om kulturbyggnader
Alliansens planer på att inte längre ha G-studion och Dekorhuset i kommunal regi vållar protester. Men trots nästan 7 000 namnunderskrifter och ett stort demonstrationståg går kommunen vidare med försäljningsplanerna, som ska skötas av kommundirektören. Någon affär blir det dock inte under året. Flera av de konstnärer som verkar i byggnaderna har inte gett upp hoppet om att själva köpa byggnaderna, och tar i slutet av året fram underlag som visar att renoveringskostnaderna är betydligt lägre än vad kommunen räknat med. Deshira Flankör, M, tror dock att de nya siffrorna är väl optimistiska.

Giftampuller hittas på förskola
Den 22 maj hamnar Munkmora förskola i mediernas fokus, efter att ett antal ampuller hittats på förskolegården. På etiketterna står ”osmiumtetroxid”, ett mycket giftigt ämne, och tre personer förs efter en stor räddningsinsats till sjukhus. Ingen person kommer dock till skada. Hur ämnet, som används inom industrin, hamnat på förskolans gård är fortfarande oklart. I efterhand kan man dock konstatera att ämnet är skadligt först när det upphettas till 130 grader och antar gasform.

Mystisk man försvann i storm
En häftig stormby i början av augusti får vågorna att gå höga vid Bullandö marina. En brygga slits loss och dessutom säger vittnesuppgifter att en man i 65-årsåldern, med vitt hår och iklädd blåa shorts, fallit i vattnet. En teori är att han själv tagit sig upp och åkt därifrån, men polisen tror initialt att han har drunknat. Trots dykningar hittas inte mannen — och ingen person anmäls heller försvunnen. En tid senare ger sig en man som passar inte på signalementet till känna. Han har dock inte ramlat i vattnet. 
Så sent som i förra veckan sa sjöpolisen att ärendet kommer att läggas ner.

Höjning av omstridd peng
Värmdös skolpeng har länge varit omdebatterad – och av många ansedd som alldeles för låg. I augusti berättar NVP att sex rektorer sagt upp sig på kort tid, flera av dem är öppet kritiska mot att ersättningen är för låg i Värmdös skolor. 
I majoritetens nya budget, som presenteras i november, har skolpengen i grundskolan höjts med fyra procent.

Kurt tog bågen till hemmet
Om man ta hunden med sig in i himlen vet väl ingen helt säkert. Motorcyklar på äldreboende går däremot fint. Motorfantasten Kurt Lindgren, 90 år och grundare av Lindgren Bil, tillåts ta med sig sin Triumph från 1940-talet in på rummet på Attendo Ljung, vilket väcker stort gillande bland NVP:s läsare.

Annons Annons
UTSTÄLLNING
/link/ffa4fc6270e34005af67e908c76b2a62.aspx

Liten utställning i
väntan på museet

Porslins- och plastföremål visas
SOMMARBILDSTÄVLING
/link/6d8370dbda3b45bf8c61bfca2192c377.aspx

Tävla om presentkort värt 1 000 kronor!

Skicka din bästa bild till oss
MEST LÄST IDAG
MEST LÄST IDAG