FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Bartolomeus

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Lördag
24 augusti 2019

Krav på "vita-jobb" vid upphandling togs bort

Värmdö 17:17 | 11 januari 2019

Värmdös nya majoritet beslutade i förra veckan att riva upp en tidigare antagen S-motion och tjänstemannaförslag om att införa ”vita-jobb krav” vid upphandlingar.
– Den här M-kuppen öppnar för slavlöner när kommunen upphandlar, säger Mikael Lindström, S, oppositionsråd.

Det var i samband med att kommunstyrelsen i onsdags skulle ta beslut om en ny inköps- och upphandlingspolicy och nya riktlinjer som den nya majoriteten plötsligt beslutade att riva upp en av fullmäktige tidigare antagen S-motion om så kallade ”vita jobb-krav” vid upphandling, och även ta bort de tilläggskrav i policyn som innebar att samtliga upphandlingar i kommunen måste innehålla krav på kollektivavtalsenliga villkor.
– En absolut majoritet av Värmdös företag är småföretagare och det skulle innebära att dessa skulle uteslutas från kommunens upphandlingar om S motion skulle få råda, säger Deshira Flankör, M, kommunstyrelsens ordförande i ett mejl.

S är kritiska till beslutet som man menar öppnar för sämre arbetsvillkor och "slavlöner".
– Sunda arbetsvillkor och tryggare anställda ger högre kvalitet och bättre konkurrenskraft. Det är bland annat därför svenska företag är så framgångsrika. Nu öppnar M för lönedumpning och arbeten under slavliknande förhållanden. Ingen seriös Värmdöföretagare kan eller vill konkurrera på sådana villkor, säger Mikael Lindström, S, oppositionsråd.

Den nya policyn och riktlinjerna har arbetats fram på grund av ny lagstiftning och nya EU-direktiv.
I tjänsteskrivelsen framgår bland annat att kommunen ska anlita företag som är seriösa och som följer lagar och förordningar, har bra arbetsrättsliga villkor och levererar enligt avtalade villkor. Och att kommunen i varje upphandling ska ställa krav på att de av arbetsmarknadens parter träffade överenskommelserna ska följas och att villkor i centrala kollektivavtal ska vara uppfylla för att förhindra pris- och social dumpning. Upphandlingar ska också ske med hänsyn till små och medelstora företags möjligheter att kunna delta.

S menar att det nu är högst oklart vad som gäller då något nytt uppdrag inte gavs till tjänstemännen att ändra i policyn.
–  Vi tycker tjänstemännens förslag är utmärkt. Men med det här beslutet blir det omöjligt att förstå vad som ska strykas och ändras. Det enda tydliga var att moderatstyret vill utplåna allt som har med arbetsrättsliga villkor att göra, säger Mikael Lindström, och fortsätter:
– Vi kräver inte kollektivavtal som de påstår, vi kräver kollektivavtalsliknande villkor. Vi vill att folk ska ha en lön man kan leva på och drägliga arbetsvillkor. Den nya policyn innehöll bara arbetsrättsliga krav som ändå står i svensk lag. Och den står inte ens Värmdömoderaterna över.

Den nya policyn ska antas av fullmäktige, medan riktlinjerna antas av kommunstyrelsen

Annons Annons
LÄGER
/link/2c2dc833c40847b3aa58a6a8c5b05242.aspx

Uppdrag: Rädda jorden

De komponerar sitt eget lajv
MEST LÄST IDAG
MEST LÄST IDAG