FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Amalia, Amelie

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Lördag
20 april 2019

Hemtjänst i Värmdö ger upp:
”Det går inte runt längre”

Värmdö 09:53 | 06 november 2018

31 kunder berörs efter att Värmdös tredje privata hemtjänstföretag Lövholmens har sagt upp avtalet och lämnar kommunen. Samtidigt startar Ersta diakonisällskap hemtjänst i Gustavsberg.

Lövholmens hemtjänst har haft avtal med Värmdö kommun sedan 2011 och har även verksamhet i Nacka och Stockholm. Men nu säger man upp avtalet med Värmdö. 
Företaget ska ha fått problem när de fick fler kunder i somras. Företaget har även sagt upp sina kontorslokaler i Hemmesta.
– Vi har sagt upp avtalet enbart på grund av timtaxan. Värmdö är en stor kommun, och det är långt mellan brukarna och det går inte runt längre. Det är jättetråkigt. Om vi haft möjlighet att bedriva verksamheten vidare skulle vi ha gjort det, säger Janet Segmen, verksamhetsansvarig och medgrundare på Lövholmens hemtjänst.

Måste välja ny hemtjänst
31 kunder berörs och behöver nu välja en ny utförare. Uppsägningen gäller från den 15 oktober, men företaget har 90 dagars uppsägningstid vilket innebär att kunderna har fram till mitten av januari på sig att välja en ny utförare.
– Vi har skrivit brev till våra kunder och tackat för den här tiden. De kan nu i lugn och ro välja ny utförare. Vi har fått jättebra respons från våra kunder, de vill inte byta förrän sista dagen, säger Janet Segmen.

Tredje på kort tid
Det är det tredje privata företaget som nu lämnar Värmdö. I våras försattes Värmdös första privata hemtjänstföretag Fyren i konkurs. Och i juli försattes Värmdö Care i konkurs. De privata hemtjänstutförarna har, som NVP berättat, länge varit kritiska mot kommunens hemtjänstersättning.

Monica Fransson, tillförordnad avdelningschef för biståndsenheten, har generell förståelse för att företag lämnar Värmdö. 
– Jag kan förstå att företag som har få kunder inte kan ha kvar sitt avtal i Värmdö kommun. När det gäller Lövholmen får dom själva svara på varför dom säger upp avtalet. Det är inte så stort underlag om man tittar på antalet kunder totalt sett, säger hon.

”Taxan är för låg”
Janet Segmen håller inte riktigt med om att företaget har för lite kunder. 
– Det ska de inte skylla på. Däremot är det taxan som är för låg, men det är politiska beslut. Vi gick back. Vi vill inte försätta oss i konkurs, därför vidtar vi åtgärder. 

Samtidigt som Lövholmens lämnar kommunen har Ersta Diakonisällskap skrivit avtal med kommunen om att bedriva hemtjänst i Värmdö. Avtalet gäller från 1 november och enbart inom Gustavsberg. Verksamhetsansvarig blir Agnieszka Valdner, som tidigare varit chef inom kommunens hemtjänst.

Hemtjänstföretag som försvunnit i år

Fyren, 39 kunder, verksamheten har upphört.

Värmdö Care, 30 kunder, verksamheten har upphört.

Lövholmens hemtjänst, 31 kunder, verksamheten i Värmdö upphör i mitten av januari.

Annons Annons
POLITIK
/link/cbd68e527f624bf39fbfb3a4bef8b0a6.aspx

Personliga porträtt
av lokala politiker

Läs NVP:s porträttserie
ÅRETS VÄRMDÖBO
/link/8031d0a5e11b44d2b39b50f28da55337.aspx

Rösta på din favorit!

Här är alla tio nominerade
JUBILEUM
/link/e67a907467614eaaa82434c970dbc64d.aspx

20 år av kalla dopp

De har vinterbadat varje lördag
MEST LÄST IDAG
MEST LÄST IDAG