FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Bartolomeus

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Lördag
24 augusti 2019

"Hatten är mitt signum efter 13 år. Den behåller jag", säger Mats Eriksson, mannen bakom bland annat "Momsbloggen".

Hattar runt för att
lyfta småföretag

Värmdö 14:40 | 11 oktober 2018

Efter en sommar och höst med massor av resor och intervjuer har Mats Eriksson stannat upp. Tillfälligt.
– Jag kan lova att hatten kommer att dyka upp i ett par valrörelser framöver. Även om det är under tiden mellan valen som det viktiga jobbet görs.

Mannen med hatten är småföretagarnas bäste vän, Mats Eriksson. Han stoppas direkt när han kommer in på caféet i Gustavsberg:
– Det är ju du! Du med bloggen ”En företagarens vardag”, säger Mimmi bakom disken. Vad roligt, jag följer dig stenhårt.

Mats ler förläget och bockar. Med 15 500 följare på -Facebook, och tidvis en halv miljon som läser och ser hans inlägg, är Djuröbon Mats Eriksson en kändis.
– Hatten är mitt signum efter 13 år. Den behåller jag.

Det började med ”Momsbloggen”, fortsatte med bloggen ”En företagares vardag” som utvecklades till filmade intervjuer av ett 40-tal politiker under sommaren.
– Det var roligt, och efter att ha skrivit berättelser tidigare, och kanske varit lite för sarkastiskt emellanåt, blev snällare filmade intervjuer bra. Jag köpte en kamera, en mikrofon och började med något nytt. Jag fick träffa dem jag ville, och det var många som tittade på intervjuerna, säger Mats glatt.

Startade med ministermöte
Mats Eriksson var småföretagaren på Värmdö som ville göra något mer och inte bara klaga, och det var 2003 när hans cateringfirma fick en beställning av dåvarande S-ministern Ingela Thalén som det tog fart:
– Jag lovade mig själv att inte prata politik med henne. Men det var hon som tog upp det med mig, och vi kom in på momsproblematiken (att det var olika momssatser om du sålde varan med eller utan servering). Efter det samtalet började jag, ideellt, att kämpa för småföretagarna i Sverige.

Marsch mot momsregler
Det stora genombrottet för lobbyisten Mats kom efter att hans systerson i Norge ordnade en bloggsida åt honom, ”Momsbloggen”. Den blev en genast en succé och hade del i att han utsågs till Årets lobbyist 2011 och förmodligen också till att momsreglerna ändrades i 2012.
– Det var nära att jag tappade engagemanget då, jag kände att jag gjort mitt. Men när jag fick höra från företagare runt om i landet om vilken skillnad jag gjorde fick jag ny fart och döpte om bloggen, som nu ligger under Småföretagarnas Riksförbund.
– Jag var helt besatt under en tid att få göra berättelser med viktiga personer. Jag brukade stå utanför tv-huset och plocka upp personer som varit med i Agenda på söndagskvällarna, berättar Mats med ett leende.
Vem gjorde störst intryck på dig under sommarens intervjuer?
– Jag måste nog säga Mikael Damberg, S. Han som startat utredningen för ett bättre socialt skyddsnät för småföretagare, en fråga vi kämpat för länge. Men det var bra möten allihop.
Vad har du kommit fram till efter alla intervjuer?
– Att alla vill småföretagarnas väl, att småföretagarna är populära, men att det är på den lilla arenan, på lokal nivå som det viktiga arbetet måste utföras. Problemet ligger snarast på tjänstemannanivå än på -politikernivå.
Som viktig opinionsbildare borde du vara intressant för partierna. Har du fått några ”anbud”?
– Jo. Men min sambo och Ingela Thalén stoppade mig. Jag gör mer nytta utanför politiken kom vi fram till. 
Har du några konkreta förslag för hur småföretagarna ska få det bättre i Nacka och Värmdö?
– Nej, egentligen inte, det är varken bättre eller sämre här än någon annanstans. Men jag måste säga att jag har den största respekt för politiker som Lasse Bryntesson (före detta S-kommunalråd i Värmdö) jobbade.

Snart 60-årige Mats har tre vuxna barn, många barnbarn och sambo. Han och sambon har köpt hus på Värmdö (Löknäs, längst ut på Vindö) och mår fint:
– Det kändes så skönt i själen att flytta tillbaka till Värmdö. Härute har jag fått lära mig att vara ledig. 
Vad är nästa projekt?
– Jag funderar på att skapa en egen webbsida där jag publicerar nyheter och reportage från hela landet, som handlar om småföretagande samt politikers engagemang. Som det här reportaget, till exempel.

Mannen med hatten

Namn: Mats Eriksson
Ålder: Snart 60 år.
Familj: Sambo, tre vuxna barn, barnbarn.
Bor: I Stockholm och på Djurö.
Yrke: Småföretagare inom livsmedel. Operativ landschef för Mr Panini, vars bageri ligger i Boo. Dessutom styrelseledamot i Småföretagarnas Riksförbund.
Känd som: Mannen bakom ”En företagares vardag” och ”Momsbloggen”.

Annons Annons
LÄGER
/link/2c2dc833c40847b3aa58a6a8c5b05242.aspx

Uppdrag: Rädda jorden

De komponerar sitt eget lajv
MEST LÄST IDAG
MEST LÄST IDAG