FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Bartolomeus

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Lördag
24 augusti 2019

Stormen Alfrida orsakade många skador på elnätet. Här har en gran fallit över ett ställverk på Ingarö. Och elen tros vara tillbaka först på fredag kväll.

Tusentals fortfarande utan el och telefon i Värmdö

Värmdö 11:25 | 03 januari 2019

Tusentals hushåll är fortfarande utan ström i Värmdö kommun och i skärgården. Och det kan dröja till måndag kväll innan elen är tillbaka. Dessutom saknar många fast telefoni.

Efter drygt två dygn är fortfarande tusentals hushåll i Värmdö utan el. Klockan 10:32 på torsdagsförmiddagen rapporterar Vattenfall att 4 861 kunder är berörda. Gustavsbergsbadet håller stängt även idag torsdag meddelar kommunen.
Just nu arbetar Vattenfall med 13 pågående avbrott i bland annat norra och centrala Gustavsberg, delar av Farstalandet, norra Värmdö, västra Ingarö, Älvsby, Evlinge, Saltarö/Skärmarö/Ramsdalen, Djurö/Vindö, samt i skärgården däribland Möja, Runmarö och Nämdö.
– Det har blåst omkull väldigt mycket träd som orsakat omfattande skador. Det är sönderslagna ledningar, träd som fallit och knäckt stolpar och ledningar som gått av och reglar som gått sönder. Reparationsarbetet kommer att ta tid, och under tiden kopplar vi om elen, säger Mikael Björnér, pressansvarig på Vattenfall Mellansverige.

I nuläget prognosticerar Vattenfall att elen kan vara tillbaka i flera av områdena i kväll klockan 18, men många kunder får vänta ännu längre. Den senaste prognosen är nu att reparationsarbetena beräknas vara klara först på måndag 7 januari klockan 19.00 för de som fortfarande inte har el.

Drygt 1 200 av Telias kunder berörs sedan onsdagsförmiddagen också av strömavbrotten. Det gäller de som har fast telefoni och bredband/tv eller bredbandstelefoni kopplat till den fasta telefonin.
– Allt är relaterat till elbolagens avbrott i elnätet, vilket påverkar vårt fasta nät. Det är inte nätet som påverkas utan utrustningen kopplad till nätet på stationerna som drivs av el. Vi har fått löfte om att det ska vara ordnat till klockan 18 ikväll, säger Inger Gunterberg, pressansvarig på Telias pressavdelning.

72 kunder på Nämndö och 1 167 kunder på Runmarö, Södra och Norra Värmdö, Strömma, Klacknäset och Pilhamn på Ingarö, och Söderholmen står sedan onsdagsförmiddagen utan telefoni på torsdagsförmiddagen.
– Vi har batteribackup i mobilnätet i fyra timmar, och motsvarande för den fasta telefonin, men vid längre elavbrott, som nu, är det väldigt viktigt att elbolagen har en redundans för det eftersom det påverkar andra. Vi bygger telenät inte elnät, säger Inger Gunterberg.

Vattenfall har utökat resurserna under onsdagen och tagit in tekniker och skogshuggare från norra Sverige, med både maskinell och manuell skogsröjning. Under torsdagen kommer två båtar med arbetsteam att sättas in i norra skärgården och en i södra skärgården, samt en helikopter flyga över området för att kartlägga skadorna.
–  Nu är det så många avbrott, att vi trots att vi utökat resurerna igår och idag, så kommer arbetet att ta tid. Vi ligger inte på latsidan, men det kan vara svårt att förstå, säger Mikael Björnér.

Vilken beredskap har ni för stormar som Alfrida?
– Vi har en hög beredskap, detta är ett exempel på det. Vi har och fortsätter förbättra elnätet i Värmdö. Men oavsett hur starkt ledningsnät man bygger så räcker det inte när det kommer en storm som Alfrida, då slås nätet ut.

Vattenfalls kunder får kompensation beroende på hur länge avbrottet varat. Telia hänvisar till ellagen och elbolagen, och har 3-5 arbetsdagar på sig att åtgärda fel i näten, och hänvisar de hushåll som inte kunnat nyttja de olika tjänsterna till sin kundtjänst.

Annons Annons
LÄGER
/link/2c2dc833c40847b3aa58a6a8c5b05242.aspx

Uppdrag: Rädda jorden

De komponerar sitt eget lajv
MEST LÄST IDAG
MEST LÄST IDAG