FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Bartolomeus

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Lördag
24 augusti 2019

Mattias Persson har förevigat den folkilskna älgkon på sin tomt.

Attackerar folk — men
älgen fortfarande på fri fot

Värmdö 09:04 | 11 januari 2019

En ovanligt argsint älgko har under flera år återkommande attackerat människor och hundar i Herrviksnäs. Kommunens viltvårdare känner till problemet, men har inte kunnat åtgärda det.

I november berättade NVP om en ilsken älg som under tre veckor skrämde boende i Älta. Bland annat stångade den bilar och gjorde utfall mot studsmattor. Efter några försök att driva iväg den till skogs, beslutade Nackas viltvårdare att avliva älgen.

Nu vittnar boende i Herrviksnäs, ett område mellan Strömma och Mörtnäs, om en annan aggressiv älg. Det rör sig om en älgko, som till och från – främst när den har kalv med sig – under flera år spritt oro. En av de senaste attackerna skedde för några veckor sedan, då ett äldre par och deras hund tvingades ta skydd under en pick-up för att inte bli påsprungna av älgkon.
– Den stod först flera hundra meter bort. Men plötsligt började den galoppera över ängen och det gick så fort så det var inte klokt. Den reagerade nog på hundlukten. Det var riktigt obehagligt, säger mannen.

Älgen stannade en bit från paret, som ringde efter hjälp och blev hämtade med bil. Mannen uppgav igår till NVP att paret skulle polisanmäla händelsen, för att göra kommunens viltvårdare uppmärksamma på problemet.

Mattias Persson bor också i området. Hans då 16-åriga dotter hade inte samma tur som det äldre paret när hon för två år sedan var ute och gick med familjens hundar. Från ingenstans dök älgen upp och sprang omkull henne. Hennes kläder och hörlurar gick sönder, men själv klarade hon sig oskadd.
– Hon ringde i panik över att ena hunden låg helt platt på vägen. Jag kastade mig på fyrhjulingen, men det visade sig att hunden bara spelade död, säger Mattias Persson.

Han berättar att älgkon har vistats i området i nio år, inte sällan på hans familjs tomt.
– Vi har lärt oss att leva med den. När den ligger på vår baksida gör den inget. Men om jag är ute med hundarna och ser den i skogen, brukar jag stanna direkt och gå tillbaka samma väg, säger Mattias Persson, som tror att de senaste årens ökning av permanentboende i området kan ha haft negativ inverkan på älgen.
– Vart den än går springer den ju på folk.

Både han och den äldre mannen vittnar om att det är fler i grannskapet som på olika sätt blivit attackerade av älgen. Och även Jesper Wall, en av Värmdö kommuns viltvårdare, känner till situationen. Han säger att en älg i Skeppsdalsström, som enligt honom kan vara samma individ, förrförra året gav sig på och skadade en ung kille.
– Då skulle vi ha skjutit den, men den försvann. Det är ofta det som är problemet, att folk ringer och berättar om en händelse, men så är djuret inte kvar när vi kommer, säger Jesper Wall.

Vad krävs för att ni ska ha rätt att skjuta en älg?
– Att vi kommer dit och ser att den oprovocerat uppträder illa. Vi kan också åka ut efter polisanmälningar och rapporter från sjukhus om dokumenterade skador. Men det kan ändå vara svårt att skjuta en älg bland bostadshus.

Enligt Jesper Wall är älgkons beteende ovanligt.
– Jag bor i Torsby och här finns massvis med älgar, men de ställer inte till med något. Det är normalt att älgar reagerar på hundar, men de brukar sällan fullfölja anfallen.

Annons Annons
LÄGER
/link/2c2dc833c40847b3aa58a6a8c5b05242.aspx

Uppdrag: Rädda jorden

De komponerar sitt eget lajv
MEST LÄST IDAG
MEST LÄST IDAG