FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Bartolomeus

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Lördag
24 augusti 2019

Caroline Wedberg, Karin Almlöf och Catharina Almlöf har alla en stor kärlek till havet, och kan inte tänka sig att flytta från Sandhamn.

Systrarna som håller
Sandhamn flytande

Skärgården 07:30 | 31 december 2018

En systertrio, som är femte generationens Sandhamnsbor, utgör navet för näringslivet på ön. Alla tre driver egna företag – och ingen av dem kan tänka sig att överge ö-livet.
– Det är som en gummisnodd drar oss tillbaka, säger Karin Almlöf.

1886. Den nyblivna änkan Karin Westerberg stiger i land på Sandhamn. Samma år startar hon Westerbergs manufakturaffär, en diversehandel som ska bli en institution på ön.

2018. Karin Westerbergs barnbarnsbarnbarn sörplar automatkaffe inne på den förmiddagsstängda Westerbergs livs. De tre systrarna Caroline Wedberg, Karin Almlöf — namne med sin morfars farmor — och Catharina Almlöf är alltså femte generationen på Sandhamn. Och alla är de i högsta grad inblandade i öns näringsliv. Familjen, där även systrarnas mamma och pappa ingår, driver fem företag, däribland Sandhamns rederi.

Äldsta systern Caroline driver sedan 15 år livsmedelsbutiken, som har hållits inom familjen sedan slutet av 1800-talet.

Mellansystern Karin är aktiv i flera av familjeföretagen och är även ordförande i Skärgårdsföretagarna. Och lillasyster Catharina, matros till yrket, är delägare i två sommaröppna kiosker i hamnen.

– Vi är uppvuxna med familjeföretag, så då är inte steget så värst långt till att driva eget, säger Karin.

Tudelad turism
På Sandhamn finns — kanske mer än på någon annan ö i Värmdös skärgård — ett tudelat förhållningssätt bland de fastboende till turisterna, berättar systrarna. De är både en stor tillgång och ett gissel, eftersom de innebär miljöpåverkan i form av till exempel utökad båttrafik och nedskräpning.

I sitt företag Greenoffshore och i Skärgårdsföretagarna arbetar Karin för hållbar turism. Det handlar bland annat om att de turister som kommer till ön ska gynna det lokala näringslivet, att tillgången på färskvatten inte blir mindre än den redan är och att sjötransporterna ska bli mer miljövänliga så att havsmiljön inte försämras.

– Vi är ju helt beroende av en god havsmiljö. Det är attraktionskraften på ön, och en förutsättning för att bo här, säger Karin och fortsätter:

– Vi måste också komma bort från idén om att alla besökare är bra besökare. Annars biter vi oss själva i svansen.

– Det är viktigt att man får en trevlig upplevelse av sitt besök på ön. Vi är priviligierade som har turister året om, men vi måste tänka oss för. Att till exempel erbjuda guidade turer i ytterskärgården under häckningssäsong är inte hållbart eller genomtänkt, säger Caroline.

Dras tillbaka
Även om alla systrarna tillfälligtvis bott på fastlandet, har de alltid kommit tillbaka till Sandhamn.

– Vi har alla gjort utbrytningsförsök. Men det är som en gummisnodd drar oss tillbaka, säger Karin, som konstaterar att dragningen till naturen bara blir ”värre och värre”.

– Nu tar jag tio bilder på morgonpromenaden: En tall i soluppgång, en tall i regn, en tall i dis, säger hon.

– Vi har ju en kärlek till havet, inflikar Caroline.

– Ja, jag kan gå ut på en pir i halvstorm och bara för att kolla på vågorna, säger Catharina.

Förskola med två barn
På ön finns en förskola med två barn, men inte längre någon skola. Carolines i dag 23-åriga dotter var en av de sista som gick där innan den lades ner för drygt tio år sedan. Catharinas två barn går därmed på Runmarö skola — ett upplägg som, trots båtpendling, fungerar.

Systrarna tror att fler insatser behövs om Värmdöskärgårdens befolkning ska börja växa. De nämner snabbare pendlingsbåtar, tidtabeller bättre anpassade till besöksnäringen och generösare bygglovsbedömningar.

– Jag har försökt bygga ett hus här i många år, men det är jättetufft. Ibland känns det som om kommunen tror att vi går i ide på vintern, men vi lever ju här 52 veckor om året, säger Karin.

Att priserna på bostäder är höga på Sandhamn är också ett problem.

– Det går inte för en människa med normal inkomst att köpa ett hus här. Jag tror att många som är uppvuxna här skulle ha velat köpa om de kunnat, säger Catharina.

Varför finns det så många företag i Värmdös skärgård?
– På en ö finns det inte så många arbetsgivare att välja på, så för att försörja sig själv öppnar man en firma eller två och är sin egen arbetsgivare, säger Catharina.

Karin konstaterar att det inte är unikt för just Värmdös öar att företagen är många, utan att liknande förhållande gäller även i andra skärgårdar i landet.

– Vi har inte så många andra val. Vi behöver ha flera ben att stå på, och så gillar vi att råda över oss själva.

Hanna Bäckman

 

Sandhamn har omkring 120 bofasta. Sammanhållningen på ön är stark. Till exempel hölls nyligen en dammiddag på värdshuset — med hela 55 deltagare.

 

Tätt mellan företagen i glesbefolkad övärld

För att skärgården ska leva behövs ett vitalt näringsliv. Med 330 företag på öarna finns förutsättningarna. Men utmaningar finns, och nu vill näringslivschefen hitta lösningarna.

De bofasta i Värmdös skärgård blir allt färre, som NVP berättade i första delen av serien Livet på öarna. 2007 bodde 1 100 personer på öarna, och 2017 hade antalet sjunkit till 1 000.

Men samtidigt finns ett omfattande företagande, som inte ser ut att mattas av. På Värmdös sex största öar — Svartsö, Möja, Harö, Runmarö, Sandhamn och Nämdö — finns hela 330 företag, varav 232 enmansföretag. De drivs av såväl fast- som deltidsboende och är en stor tillgång för skärgården, konstaterar Värmdös näringslivschef Sofia Brorsson.

– Jag är imponerad över hur driftiga och kompetenta många är. De är otroligt viktiga, rent nödvändiga för en levande skärgård, säger hon.

Vad kan du göra för att skärgården ska fortsätta leva?
– Det viktigaste är att lyssna på företagarna, ta reda på deras utmaningar och hitta lösningar, säger Sofia Brorson.

En av utmaningarna är att få till en hållbar turism, berättar hon. I vissa fall upplever företagarna att besökarna inte tillför så mycket till näringslivet som de belastar öarna i form av till exempel nedskräpning.

– Samtidigt behövs turisterna för att vi ska bibehålla en levande skärgård.

Infrastrukturen och tran- sporter av kylvaror är ytterligare ett problemområde som företagarna påtalat, som blev extra aktuellt under den varma sommaren. Därutöver nämns Waxholmsbolagets tidtabeller, som många företagare tycker måste matcha besökarnas tider bättre, exempelvis i samband med restaurangbesök utan övernattning.

– Kommunen har fört fram detta till Waxholmsbolaget i olika forum.

I nästa del: Behovet av barnfamiljer. Vi har träffat fyrabarnsfamiljen utan skärgårdskoppling som flyttade till Södermöja.

Systrarna Wedberg/Almlöf

Här bor: Caroline Wedberg, 45 år, Karin Almlöf, 37 år, och Catharina Almlöf, 35 år.
Yrken: Caroline driver Westerbergs livs. Karin driver bland annat företaget Greenoffshore och är ordförande i Skärgårdsföretagarna. Catharina är matros på Silja Galaxy och driver kiosk och café på ön.
Det bästa med Sandhamn: Närheten till naturen och havet, gemenskapen, att man umgås över åldersgränserna, tillhörigheten.

Annons Annons
LÄGER
/link/2c2dc833c40847b3aa58a6a8c5b05242.aspx

Uppdrag: Rädda jorden

De komponerar sitt eget lajv
MEST LÄST IDAG
MEST LÄST IDAG