FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Bartolomeus

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Lördag
24 augusti 2019

Ö för ö ska snabba på utvecklingen

Skärgården 07:29 | 31 december 2018

Ska något konkret hända på öarna, måste arbetet ske grundligt och metodiskt. Det är en grundtanke bakom projektet Ö för ö.

Sedan 2014 driver länsstyrelsen Ö för ö, en process som sträcker sig över sex år och som involverar boende och verksamheter på länets öar i skärgårdsutvecklingen.

– Vi tar en ö i taget, eftersom skillnaderna är stora. Någon ö kanske har problem med avlopp och en annan med skolan, säger initiativtagaren Tomas Norberg.

Ö för ö vill vara ett komplement till skärgårdsstrategier på hög nivå, som inte alltid omsätts i konkret handling.

– I vårt projekt är kopplingen mellan strategi och ö praktisk, säger Tomas Norberg.

I processen ingår fyra steg: Inventering, ö-träff med workshop där olika projektplaner tas fram, uppföljning av workshopen och förvaltning. Efter fyra år har många öar nått det sista stadiet, som bland annat innebär att Ö för ö-kansliet stöttar de lokala projektledarna i deras arbete. Projekten kan gälla allt från nya gatlampor och bryggor till fjärrundervisning i skolan och arbete med behovsanpassad godstrafik.

– Mottagandet har varit fantastiskt. Det finns verkligen en vilja bland folk, och i Värmdö finns fantastiskt ambitiösa politiker och tjänstemän, säger Tomas Norberg.

Annons Annons
LÄGER
/link/2c2dc833c40847b3aa58a6a8c5b05242.aspx

Uppdrag: Rädda jorden

De komponerar sitt eget lajv
MEST LÄST IDAG
MEST LÄST IDAG