FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Bartolomeus

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Lördag
24 augusti 2019

Fyra nya barn på
ö med 16 invånare

Skärgården 07:56 | 08 januari 2019

De hade villa i Vallentuna och kontorsjobb i stan. Men längtan till ett annat liv var stark. Till slut tog fyrabarnsfamiljen Wallner steget ut i det okända — och hamnade på Södermöja, där de var mer än välkomna.

Den 28 december 2015 hade den första laddningen snö kommit. Precis lagom till att familjen Wallner skulle flytta från Vallentuna till en oviss framtid i ett hyrt hus på Möja.
– Vi hade pratat i tio år om att bo på landet, men då tänkte vi inte på skärgården som ett alternativ. Men vi hade båt i några år och trivdes med det. Så i maj 2015 föddes tanken om att flytta till skärgården, säger Malin.

Turen med den fullastade båten, som ägde rum bara ett halvår efter att flyttidén uppkom, var nervös. Hur skulle det gå, skulle barnen trivas i skolan, skulle de hitta jobb? När de närmade sig land blev de konfunderade. På bryggan, i den kalla och mörka eftermiddagen, stod en hel folksamling rustad med fyrhjulingar. Det visade sig att de kommit dit för att hjälpa till med inflyttningen.
– På en timme var allt inne i huset. Man kände sig väldigt välkommen, säger Magnus.

Det varma välkomnandet visade sig vara mer än en engångsföreteelse. Möjaborna har bjudit in familjen på många sätt, som att före flytten ge en guidad tur på ön och första vintern hjälpa till med att ploga snö vid huset.
– Folk har varit jätteöppna, och det har gjort allt lättare för oss, säger Magnus.

Provade på i ett år
Och det är klart att befolkningen på en ö där antalet bofasta sjunker blir glada över tillskottet på fyra barn och ungdomar till ö-skolan, och två företagsamma föräldrar med egen firma —Wallner Marin, som täcker in såväl projektledning av husbyggen och inredning som sjöassistans och sjötransporter.

Hur vågade familjen då ta klivet ut till ön? Genom att först ta ett litet steg: Malin och Magnus tog ut ett års tjänstledighet från sina jobb och så hyrde familjen ett hus på Möja under perioden. 
– Vi provar gärna nytt, men det är oftast ganska genomtänkt. Innan vi flyttade ut tog vi reda på allt möjligt och ringde runt till bofasta på olika öar, säger Malin och fortsätter:
– Innan vi flyttade ut bjöd vi också in hela skolan, föräldrar, lärare och barn, till en aktivitet. Vi grillade vid skolan, lekte lekar och berättade om oss. Det var väldigt lyckat.

Snart stod det klart att ö-livet passade dem. Barnen kom in i förskola och skola, och företaget fick snurr. Ö-gemenskapen gav många nya vänner och bekantskaper. 
De förlängde hyreskontraktet, sa upp sig från de tidigare jobben, och efter en tid kom ett gult hus, byggt 1913, med sluttande tomt och strålande sjöutsikt, ut till försäljning på grannön Södermöja. Familjen slog till, och sedan ett och ett halvt år är villan deras hem. Nu utgör de sex av 16 invånare ön, som ligger strax söder om, men saknar fast förbindelse till, den större huvudön.

När NVP kommer på besök en grådisig dag i november är alla fyra barnen i skolan, och Magnus och Malin bjuder på lunch i det ombonade köket. Magnus ursäktar sig för bristen på vetemjöl i det hembakta brödet, som ändå smakar bättre än det mesta. Han konstaterar att det är en nackdel med att bo såhär: man kan inte bara åka ner och handla. Men man blir väldigt bra på att utnyttja det man har.

Tre färdslag till skolan
Ytterligare en nackdel är äldste sonen Hugos avstånd till skolan. Han går på gymnasiet inne i Stockholm, och dags pendlar med båt, buss och tunnelbana. 
– Han åker 06:40 och kommer hem tolv timmar senare. Men det fungerar väldigt bra, säger Malin och tillägger att Hugo har möjlighet att bo hos sin morfar i stan, men att han hellre pendlar till ön.

Att de yngre barnen har färre kompisar i sin egen ålder är också en baksida, men å andra sidan finns det många ”sommarbarn” på ön. Annars kan paret inte komma på något negativt med sitt nya liv. De berättar att de som familj hinner ses och umgås mer nu än tidigare. Magnus pekar ut genom fönstret:
– Naturen här är ju slående. Och lugnet. Vi har vant oss av med livet i stan, ekorrhjulet med hämtningar och lämningar och stress.

Vill införa linfärja
En fördel med just Möja, menar paret, är att de flesta bofasta är verksamma på ön.
– Det finns jättemycket jobb, framför allt inom hantverk, säger Magnus och fortsätter:
– Det är klart att det käbblas och gnabbas här, som överallt. Men när det händer nåt på riktigt, då går det undan och folk hjälper till. Det frivilliga brandvärnet fungerar till exempel bra här ute. Folk är bra på att ta hand om sig själva.

Han och Malin ser med oro på avfolkningen och framhåller vikten av bofasta öbor för att skärgården ska leva. Genom sitt engagemang i intresseorganisationerna Siko och Skärgårdarnas riksförbund jobbar de för att fler ska följa deras exempel. En bromskloss, tror de, är att det dyrt och svårt att få tag på en bostad i skärgården.
– Det är glesbygd, men ändå kostar fastigheterna hur mycket som helst, säger Malin.

Ett sätt att få fler att bosätta sig på just Södermöja, tror paret, vore att införa en liten linfärja till Möja.
– Det är som fastlandet jämfört med Södermöja. Där finns affär, skola och aktiviteter, säger Malin.

Lunchen är uppäten och klockan börjar närma sig två. Vi får följa med till de två yngsta barnens skola på Möja. När vi kommer är de mitt uppe i en körövning. I vanliga fall har kören tre medlemmar, men i dag utgörs den helt av syskonen Wallner.

Pepparkaksgåva på båten
Efter skolan går vi med barnen till Waxholmsbåten, som tar dem hem till Södermöja på några minuter. Theo är djupt försjunken i sitt mobilspel. Juni vänder vant på semaforen på bryggan, för att signalera att de ska med turen, och avslöjar att personalen på vissa båtar ibland bjuder dem på pepparkakor.
Sedan bär det av hemåt, till en helt vanlig hemmakväll på ön med 16 invånare.

Pulka på tomten — bland det bästa

Här bor: Familjen Wallner, som består av Malin, 39, Magnus, 43, Juni, 7, Theo, 9, Noah, 12, och Hugo, 16.
Yrken: Malin och Magnus har tillsammans företaget Wallner Marin AB, som verkar i båt- och byggbranschen.
Det bästa med att bo på Södermöja: Att man kan bada på sommaren och åka pulka på tomten på vintern, enligt Juni. Naturen, lugnet och öppenheten bland Möjaborna, enligt Malin och Magnus.

Annons Annons
LÄGER
/link/2c2dc833c40847b3aa58a6a8c5b05242.aspx

Uppdrag: Rädda jorden

De komponerar sitt eget lajv
MEST LÄST IDAG
MEST LÄST IDAG