FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Bartolomeus

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Lördag
24 augusti 2019

Vi behöver fler äldrebostäder och hyresrätter, inte färre säger Mikael Lindström, S.

S: Trygghetsboendet riskerar bli rikemansreservat

Djurö 16:02 | 10 januari 2019

Socialdemokraterna i Värmdö är kritiska till att majoriteten öppnat för att privatisera det nya trygghetsboendet på Djurö.
– En utförsäljning till högstbjudande riskerar att det blir ett rikemansreservat enbart för de bäst beställda, inte för de med störst behov, säger Mikael Lindström, S, oppositionsråd.

Det nya trygghetsboendet på Djurö kan, som NVP berättat, på sikt komma att privatiseras. Majoriteten har godkänt en utredning som öppnar för en framtida försäljning av trygghetsboendet. Kommunstyrelsens ordförande Deshira Flankör, M, som tidigare sagt att kommunen ska investera i välfärdsfastigheter är positiv till en försäljning. Oavsett om kommunen säljer eller behåller boendet kommer man inte få ekonomin att gå runt.

Men S i Värmdö är kritiska och varnar för att utförsäljningen riskerar att förvandla trygghetsboendets hyresrätter till dyra bostadsrätter eller hyresrätter om en privat ägare tar över.
– Många av våra äldre behöver ett tryggt boende med viss service. En utförsäljning riskerar att stoppa den möjligheten. Risken som vi ser är dels att en utförsäljning till högstbjudande blir till dyra bostadsrätter som de med störst behov aldrig har råd att köpa, dels att hyrorna kan bli ännu högre när en privat värd vill maximera sin vinst, säger Mikael Lindström, S, oppositionsråd.

Han menar att hyresrätten bara kan garanteras om boendet säljs med tomträtt och hyra för marken som betalas till kommunen.
– Enda sättet att garantera lägsta möjliga hyra är om kommunen äger. Alla privata investerare vill ha anständig avkastning på sitt investerade kapital, säger han.

Istället föreslår S att Värmdö Bostäder tar över.
– Vi behöver inte färre äldrebostäder och hyresrätter, vi behöver fler. Och trygghetsbostäder är en del av de välfärdsfastigheter kommunen bör ha rådighet över. Vi tycker Värmdö Bostäder ska ta över boendet. Vårt allmänyttiga bostadsbolag har redan ett annat uppskattat trygghetsboende, en fungerande förmedling och flera hundra personer i kö, säger Mikael Lindström.

Men förslaget röstades ner av kommunstyrelsen igår.
– Det visar att den moderatledda majoriteten inte är beredd att fullt ut garantera våra äldre att trygghetsboendet är i fortsatt kommunal ägo, säger Mikael Lindström i ett pressmeddelande.

Annons Annons
LÄGER
/link/2c2dc833c40847b3aa58a6a8c5b05242.aspx

Uppdrag: Rädda jorden

De komponerar sitt eget lajv
MEST LÄST IDAG
MEST LÄST IDAG