FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Bartolomeus

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Lördag
24 augusti 2019

Landslagets Nacka/Värmdö-kvartett i EM i Frankrike består av Mathilda Lundström, Linn Blohm, Carin Strömberg och Nathalie Hagman.

”Vet inte vad som är hemligheten”

Sport 14:42 | 29 november 2018

– Visst är vi ett bevis på att handbollen i Nacka, och Gustavsberg, fungerar. Att klubbarna gör något bra, säger Nackatjejen och förra Skurustjärnan Carin Strömberg, som är en av fyra lokala spelare som spelar för Sverige i handbolls-EM.

 På fredag inleder Sverige handbolls-EM i Frankrike med match mot Danmark. Och då kommer tre Skurutjejer och en från Gustavsberg att finnas med i det svenska laget.
– Är man, eller vill bli, bra på handboll är Skuru damklubben att spela med i Stockholm. Klubben ger bra villkor, både som liten och i elitverksamheten, säger Carin Strömberg som efter sina 17 år i klubben nu är proffs i danska Viborg.

Hon följer klubben och besöker Skurus handbollsläger när hon kan. Men fokus är på Viborg som är ett topplag i den tuffa danska ligan, samt landslagsspel.
– Jag vet min roll, men man hoppas alltid på att få spela mer, säger hon om rollen som back-up för skadade storstjärnan Bella Gulldén i det landslag som gjort bra ifrån sig på mästerskapen under de senaste åren.

Gör mästerskapsdebut
När Carin Strömberg spelade i Skuru och mötte Spårvägen noterade hon att det fanns en lovande spelare på kanten, Mathilda Lundström — nu stjärna i Skuru och som gör mästerskapsdebut med landslaget.

Så här svarade Mathilda Lundström när NVP träffade henne inför sista hemmamatchen innan EM i Nacka bollhall.
– Jag vet inte vad som är hemligheten, förutom att Skuru är en bra klubb där man kan utvecklas och synas. Men en sak som jag vet är bättre i Skuru än på andra håll är den individuella fysträningen.
– EM är det största, det man tänker på. Men det betyder inte att man får fega ur i seriematcherna. Det är då man åker på skador, säger Mathilda Lundström.

Att hon menade allvar visade hon i matchen efter då hon gjorde åtta mål på elva försök när Skuru besegrade Önnered med 29–25. Vänsterhänta Mathilda Lundström är landslagets nya unga kraft på högerkanten, en plats där hon kommer att konkurrera, eller förmodligen främst ersätta, en tidigare Skuruspelare; Nathalie Hagman.

En spelare från Gustavsberg
27-åriga Nathalie Hagman spelade i Skuru åren 2007–2011 innan hon gick vidare till Lugi i Lund, senare via Danmark, och numera i CSM București Rumänien.

Under hennes tid i Skuru spelade också pådrivaren och Skuru-produkten Johanna Westberg, 28, nu i danska Nyköbing i laget. Men Johanna, som blivit en given klippa i landslaget de senaste åren, lämnade ett sent återbud till EM-turneringen.
– Jag var ny i a-laget när Johanna och Nathalie var stjärnorna. Sen tog jag över ledarrollen. Och så fortsätter det i Skuru. Det kommer fram nya som tar för sig, förklarar Carin Strömberg.

Och så har vi Linn Blohm. Som trots att hon kommer från trakten, Ingarö, inte har spelat med Skuru. Till skillnad mot de flesta duktiga handbollstjejer tog Linn inte steget från Gustavsberg till storklubben Skuru, utan flyttade som junior till mästarklubben Sävehof i Göteborg. Nu spelar Linn Blohm i storlaget Köbenhavn, ett lag som Carin Strömbergs Viborg stöter på regelbundet.
– Jag mötte ju Linn under alla år som flick- och juniorspelare också. Hon var bra, och vi har haft tuffa matcher mot varandra i alla år, även hela det Gustavsbergslaget hon spelade med var bra. Men hon kom in på riksgymnasiet för handboll i Göteborg och bytte till Sävehof, säger Carin.

Fem spelare uttagna — men Johanna Westberg lämnade återbud

Lokal anknytning. Det svenska landslaget som samlades för att träna i Trollhättan innehåller 15 spelare, (innan Johanna Westberg lämnade återbud av personliga skäl) hade fem av dem Nacka-Värmdö-anknytning. Fyra av dem har, eller spelar i Skuru IK.

Mathilda Lundström, 19,högersexa. Spelar i Skuru (kom från Skogås)
Carin Strömberg, 25, mittnia. Spelar i Viborg, spelade i Skuru IK fram till 2016.
Nathalie Hagman, 27, högersexa/nia. Spelar i Bukarest, spelade i Skuru 2007-2011. (Från BK Söder)
Linn Blohm, 26, mittsexa.Spelar i Köbenhavn, spelade i Gustavsbergs IF fram till 2010 då hon flyttade till Sävehof
Johanna Westberg, 28, vänsternia. Spelar i Nyköbing i Danmark, spelade i Skuru fram till 2014.)

Då spelar Sverige

Hålltider: EM i handboll spelas i Frankrike 29/11-16/12.
Sverige spelar sina gruppspelsmatcher i Nantes 30/11 (mot Danmark), 2/12 (mot Serbien) och 4/12 (mot Polen).
Förutsättningar: De tre bästa lagen i varje grupp går vidare till slutspel. För Sveriges del spelas de tre matcherna i Nantes. Eventuell semifinal spelas i Paris 14/12 och finalen 16/12 i Paris.

Annons Annons
LÄGER
/link/2c2dc833c40847b3aa58a6a8c5b05242.aspx

Uppdrag: Rädda jorden

De komponerar sitt eget lajv
MEST LÄST IDAG
MEST LÄST IDAG