FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Bruno

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Onsdag
17 juli 2019

Uppbrott som öppnar
för spel i Allsvenskan

Sport 12:09 | 06 mars 2019

Skurus farmarklubb Nacka HK har gått som tåget i division 1 och är med några omgångar kvar att spela klara för Allsvenskan nästa säsong. Det innebär en liten skilsmässa för föreningarna — men i längden ska den stärka samarbetet.

Före den gångna helgen återstod tre matcher att spela för Nacka HK:s damer, men eftersom de vunnit 18 av 19 matcher är direktkvalplatsen till näst högsta serien redan säkrad.

Den allsvenska platsen kommer dock att kosta på för både Skuru och Nacka HK då farmarlag inte får finnas i näst högsta serien. Avancemanget innebär därmed en förändring i organisationen. 

Stänger dörrar till Skuru
Föreningarna kommer att fortsätta samarbeta. Men Skuru IK kommer inte att kunna plocka upp spelare från Nacka HK under säsongen i samma utsträckning som tidigare, och Nacka HK kommer inte kunna använda sig av spelare från Skurus a-lag — så länge det inte handlar om mer traditionella övergångar.

Lars Gunnar Lundh, ordförande i Nacka HK och ledamot i Skurus damelitkommitté, berättar:
– Det samarbetsavtal som funnits att flytta spelare frikostigt mellan föreningarna kommer inte längre att finnas. Men samarbetet kommer att finnas kvar. Nacka HK måste ha en spelartrupp som står på egna ben. Men det behöver inte betyda en svagare, utan snarare en jämnare trupp. I Nacka HK har det historiskt sett varit väldigt stor skillnad mellan toppspelarna och de som suttit på bänken.

Lars Gunnar Lundh berättar att ambitionen från föreningarnas sida har varit att få upp Nacka HK för att erbjuda spelarna en bättre utbildningsmiljö, så att steget upp till Skurus a-lag ska bli mindre.
– Vår målsättning är att etablera oss i Allsvenskan, inte att gå upp i SHE (högsta-serien, reds anmärkning). I Nacka finns bara ett elitlag i handboll.

Men tänk om ni skulle vinna Allsvenskan, då skulle ni bli konkurrenter till Skuru?
– Det är en hypotetisk fråga, det är inte vår målsättning. Men i så fall får vi ta ställning till det då.

Christopher Carlsson, huvudtränare i Nacka HK, är inte överraskad att laget varit så överlägsna i division 1.
– Vi har vetat om vår kapacitet och det är många spelare från förra året som tagit ytterligare några steg i sin utveckling. I toppmatcher har vi också kunnat ta in yngre spelare från Skurus a-lag.

Vill inte blicka uppåt
Spelare som Nacka HK använt sig av har bland annat varit Skurus Isabelle Andersson, Cornelia Dahlström och Ellen Voutilainen. Christopher Carlsson, som även kommer att träna Nacka HK nästa säsong, menar också att frågan om vad en serieseger i Allsvenskan skulle innebära är hypotetisk.
– Det viktigaste är att vi etablerar oss i Allsvenskan. Den andra diskussionen får klubben ta.

Annons Annons
UTSTÄLLNING
/link/ffa4fc6270e34005af67e908c76b2a62.aspx

Liten utställning i
väntan på museet

Porslins- och plastföremål visas
SOMMARBILDSTÄVLING
/link/6d8370dbda3b45bf8c61bfca2192c377.aspx

Tävla om presentkort värt 1 000 kronor!

Skicka din bästa bild till oss
MEST LÄST IDAG
MEST LÄST IDAG