FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Bartolomeus

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Lördag
24 augusti 2019

Tillgången på fotbollsplaner för barn och ungdomar är en het fråga i Nacka. Det visade inte minst förra veckans debatt efter nya förslaget om Nacka IP.

Trots M-utspel – skriande
behov av planer i Nacka

Sport 16:02 | 04 september 2018

Nackas kommunalråd Mats Gerdau, M, gick i förra veckan ut och lovade att försöka behålla de stora fotbollsplanerna på Nacka IP. Hans sena utspel inför valet väckte stor irritation bland oppositionspartierna. Oavsett utgången, så ser Nackas skriande behov av fotbollsplaner ut att växa.

Det är, sedan länge, trångt om saligheten för fotbollsföreningarna i Nacka. I en insändare i veckans tidning beskriver skribenten hur han och ett antal äldre herrar, som dagligen ses över en kopp kaffe i Nacka Forum, enats kring en sak: Att fotbollen hanteras illa av Nacka kommun: ”I Nacka fanns det nio stora planer 1975 då det fanns 55 000 invånare. 2018 finns elva stora planer och 101 000 invånare.”

En beräkning av Stockholms fotbollsförbund från 2017 visar också att Nacka kommun har störst brist på fotbollsplaner av alla länets kranskommuner. Behovet motsvarar en yta av åtta nya elvaspelarplaner. Och då utgår beräkningen från dagens befolkningsmängd, inte från de 140 000 invånare som beräknas bo i Nacka 2030.

Hög byggnad ger utrymme
Färre elvaspelarplaner skulle det också bli om inte Mats Gerdau, i ett ordförandeinitiativ till kommunstyrelsen i förra veckan, plötsligt tvärvände om framtidens Nacka IP. I stället för att ersätta en av de två elvaspelarplanerna med en sjuspelarplan, föreslog han att man behåller de stora fotbollsplanerna och bygger ytterligare en sjuspelarplan.

Enligt Mats Gerdau kommer den 36 våningar höga Discusbyggnaden i det nya stadskvarteret Järlahöjden att spara markutrymme och därmed ges möjlighet för ytterligare en fotbollsplan och parkeringsplatser. Mats Gerdaus förslag fick stöd av allianspartierna i kommunstyrelsen, men inte av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Nackalistan.

När NVP ringer upp oppositionspartierna förklarar de att de förordar ett tidigare alternativ av S från november förra året, om att banta ner antalet bostäder till förmån för två elvaspelarplaner, två ishallar och en bollhall. Vidare säger de att det är oseriöst att lova en ny utredning.

Oppositionen: ”Inte seriöst”
– Det är inte seriöst mot väljarna att två veckor före valet utlova en ny utredning av en fråga som redan är utredd. Moderaterna vill utreda om det är möjligt att bygga ytterligare en fotbollsplan, men är inte beredda att ta bort ett bostadskvarter som skulle göra det möjligt att bygga mer idrottsutrymmen säger Khashayar Farmanbar, S, oppositionsråd.

Rolf Wasteson, V, anser att det hade varit ärligare av Alliansen att gå på det förslag som Alliansen tidigare röstat ner. 

Nackalistans Christina Ståldal säger att NL redan propagerat för fler idrottsytor, och att de redan tagit ställning för det.
– Vi är ytterst angelägna om fler fotbollsplaner och vårt förstahandsval är fortfarande Socialdemokraternas. Dessutom, när det kommer framslängt så här kort före sammanträdet hinner vi inte bereda ärendet och borra i frågan. Det är en fuling som Mats Gerdau gör, säger Christina Ståldal.

Fram till 2030 planeras det för två nya elvaspelarplaner, en vid Porsmossen i Boo och en vid Hellasgården. De beräknas stå färdiga 2019 och 2020.

Gustav Grändeby

Gerdau om kritiken: "Politisk prestige"

Enligt Mats Gerdau var det ett byggavtal med Svea fastigheter på Järlahöjden som  öppnade upp hans nya förslag kring Nacka IP. Han tycker det är märkligt att oppositionspartierna låser sig fast vid ett gammalt förslag.

Mats Gerdau håller inte med om att det var tvära kast kring det nya inriktningsbeslutet.
– Vi har ingen ändrad inriktning, det som gör att vi kompletterar vårt inriktningsbeslut är att vi nu har tecknat ett avtal om Discusbyggnaden. Det innebär att kan vi frigöra mark för ytterligare idrottsändamål samtidigt som vi når bostadsmålet.

Varför tror du S, V och NL röstade emot?
– Tyvärr handlar det om politisk prestige, de kan inte ändra sig.

Nackalistan hävdar att förslaget var ”framslängt” kort före mötet vilket gjorde att de inte hann ta ställning till det. De tycker att det var en ”fuling” från er sida. 
– De brukar skylla på omständigheter runt omkring. Det var vårt första sammanträde efter Discusavtalet. De röstade emot ett förslag som innebär en sjuspelarplan till och fler p-platser på Nacka IP.

Två nya elvaspelarplaner har byggts sedan 1975 och endast två planeras fram till 2030. Tycker du att det räcker?
– Det finns fotbollsplaner i alla storlekar. Vi har lagt konstgräs på fem grusplaner så att de kan utnyttjas mer. Vi behöver fler fotbollsplaner i Nacka, men alla behöver inte vara elvaspelarplaner.

Enligt Stockholms fotbollsförbund är behovet av fotbollsytor i Nacka störst i hela länet, om man bortser från Stockholms stad.
– Jag har fått underlag som visar att vi har bra tillgång på idrottsanläggningar i Nacka sett till antal bokningsbara timmar i förhållande till antal ungdomar i kommunen. Men vi ska göra mer. Därför planerar vi miljardsatsningar på idrotten. Det har vi råd med när vi säljer mark. Vi skaffar intäkter för det vi vill göra. Vänstern vill inte sälja och Nackalistan vill inte bygga, hur ska de ha råd att satsa på idrotten? 

Planerade idrottssatsningar de två närmaste åren

Bakgrund. Nacka kommun satsar två miljarder på idrottsanläggningar fram till 2030. Totalt planeras 25 idrottsanläggningar i Nacka. Det handlar både om att bygga nya anläggningar och ersätta gamla. Här är de satsningar som planeras mellan 2018 och 2020.

Fisksätra IP. Elvaspelarplanen med gräs byts ut till konstgräs (2019)
Myrsjöskolan. Sporthall (invigdes i fredags)
Hellasgården. Elvaspelarplan (2020)
Porsmossen. Elvaspelarplan (2019)
Velamsund. Nytt ridhus (2020) 
Sigfridsborgsskolan. Sporthall, sjuspelarplan (2020) 
Skuru IP. Elvaspelarplanen med gräs byts ut till konstgräs (2019)
Källa: Nacka kommun

Annons Annons
LÄGER
/link/2c2dc833c40847b3aa58a6a8c5b05242.aspx

Uppdrag: Rädda jorden

De komponerar sitt eget lajv
MEST LÄST IDAG
MEST LÄST IDAG