FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Bartolomeus

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Lördag
24 augusti 2019

Ungefär 3 000 barn och ungdomar deltog i Nackamästerskapen. Fotbollsarrangemanget har spelats på åtta anläggningar i Nacka under två helger. På bilden spelar Järla IF mot Sickla IF.

Stor fotbollsfest utan förlorare

Sport 14:11 | 21 oktober 2018

Det har rullats väldigt mycket boll runt om i Nacka de senaste två veckorna. Totalt deltog 317 lag och 3 000 barn och ungdomar i årets upplaga av Nackamästerskapen. Och för andra året i rad så utsågs ingen segrare.

De fem fotbollsklubbarna Boo FF, Järla IF FK, Saltsjöbadens IF, Sickla IF och Älta IF står bakom arrangemanget som under två helger ägt rum på åtta anläggningar i Nacka. Ulf Norström, som bland annat sitter i Järla IF FK:s styrelse, berättar att förutsättningarna första spelhelgen var perfekta.
– Det har varit optimalt. Mycket matcher och vackert väder. Precis så som fotbollen kan vara den är som bäst.

I linje med SvFF:s, Svenska fotbollförbundets, regler som trädde i kraft 2017 ska inte längre någon slutsegrare få utses i barn- och ungdomsfotbollens åldersklasser. För Nackamästerskapen var det andra året med de nya riktlinjerna.

Ulf Norström berättar att beslutet har delat föreningsfolket, men att det i år har funnits större acceptans för att det inte längre ska ske någon resultatrapportering under mästerskapet.
– Vissa ledare och föräldrar sprang förra året runt och jagade matchresultat och gjorde på så vis upp spöktabeller och utsåg inofficiella Nackamästare. Men i år har jag inte märkt någonting av det. Tanken är att reglerna ska förändra fotbollen i stort, men sedan finns det ändå föreningar som har bråttom med sina barn och vill toppa lagen.

Toppade lag utesluts
Numera beskriver Nackamästerskapen sig som breddlagens mästerskap, där det ska vara fokus på fair play. 
– Det är en breddturnering vilket innebär att vi utesluter vissa lag. Det är bland annat lag som spelar i de svåra grupperna i St Erikscupen. Det är för att vi vill hålla matcherna på en hyggligt jämn nivå, säger Ulf Norström.
Hur är det att anordna Nackamästerskapen med så många arrangörer, lag och anläggningar?
– Det är väldigt intensivt, mycket för att det fortfarande också spelas seriematcher i St Erikscupen i samband med Nackamästerskapen. Så vi måste flytta en del matcher. Men det går väldigt bra och det är roligt att samarbeta med de andra föreningarna och utbyta erfarenheter med varandra, säger Ulf Norström.

Åldersklasserna är från flickor och pojkar 06 till flickor och pojkar 12. Alla lag får minipokaler eller medaljer efter turneringen. Nackamästerskapen sker i samarbete med Nacka Värmdö Posten.

Annons Annons
LÄGER
/link/2c2dc833c40847b3aa58a6a8c5b05242.aspx

Uppdrag: Rädda jorden

De komponerar sitt eget lajv
MEST LÄST IDAG
MEST LÄST IDAG