FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Bartolomeus

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Lördag
24 augusti 2019

Sex lag – men inga fixade
nytt kontrakt i seriespelet

Sport 14:40 | 29 oktober 2018

Nacka och Värmdö har tappat greppet om elitfotbollen. Bästa herrlaget, Värmdö IF, spelar i division 3 nästa år. I damernas fall finns längre inga lag representerade i förbundsserierna.

Det har varit en förlorad säsong för A-lagen inom lokalfotbollen. Inget av de sex lagen i förbundsserierna har lyckats fixa nytt kontrakt i sina respektive grundserier. Damlagen Älta IF, som så sent som 2016 spelade i näst högsta serien Elitettan, blev i år en slagpåse i division 1 och åkte tillsammans med Boo FF ner ytterligare en division.

Värmdö IF:s herrar, som i år var ensam lokal representant i division 2-fotbollen sedan Boo FF förra året beslutade att flytta ner sig själva, lyckades förra helgen inte heller rädda nytt kontrakt i serien. Nästa år spelar de i division 3.

Och i herrarnas lägsta förbundsserie division 3 slutade Nackatrion Boo FF, Älta IF och Järla IF FK sist i tabellen. Järla är det enda laget som genom kval hade möjligheten att hålla sig kvar i division 3, men tog inte den chansen i helgen.

Nacka har nosat på toppen
Det innebär att Nacka helt saknar lag i förbundsserierna nästa år. Även om kommunen aldrig haft ett lag i Allsvenskan, så spelade Nacka FF – som bestod av fotbollsföreningarna Boo FF, Järla IF och Saltsjöbadens IF – under 90-talet ett par säsonger i division 1 norra (motsvarande Superettan). Under den perioden lyckades man bland annat vinna mot Djurgården och Hammarby med framträdande profiler som tränaren Sören Åkeby och målvakten Rami Shaaban. Föreningen begärdes dock i konkurs 2001, laget återuppstod 2011 men har senare bytt namn och inriktning.

På damernas sida har det varit Älta IF som på senare år rosat den lokala fotbollsmarknaden. Säsongerna 2014-2016 spelade laget i näst högsta serien Elitettan, där den brasilianska landslagsspelaren Elaine Moura var en av stjärnorna.

I dagsläget kan man konstatera att både Nacka och Värmdö har en lång väg att vandra för att nå liknande resultat. Därför hörde NVP av sig till tre lokala klubbar (se enkät till vänster) för att höra hur de resonerar om framtiden och vad som kan vara orsaken till att båda kommunerna i dag har så svårt att hävda sig inom elitfotbollen.

Minkenkät med tre fotbollsklubbar

Frågan:
Vad behöver fotbollsklubbarna i Nacka och Värmdö för att kunna hävda sig i de högre serierna?

Micael Eriksson, ordförande för Värmdö IF fotboll.
–  Både Nacka- och Värmdölagen har många lag i sina representationsserier från 15 år och uppåt. Jag tror, ska man nå framgång krävs ett större samarbete mellan klubbarna och kanske färre dam- och herrlag. För oss är en viktig pusselbit vårt nya samarbete med Djurgården. Både för att attrahera breddfotbollen och för att fokusera på de som satsar på att nå högre. Det hoppas jag ger oss ett bättre A-lag.

Mikael Benckert, ordförande Boo FF fotboll. 
– En del ligger i kommunens händer och handlar om att det behövs fler anläggningar och ytor så att vi föreningar inte behöver bråka eller diskutera om träningsmöjligheterna. Det är en förutsättning på lång sikt. Den andra delen är att få barn- och ungdomar att spela längre i Boo FF och på det viset få ett större underlag till våra seniorlag. De ska inte behöva känna att de måste gå till stora klubbarna för att utvecklas. Men dit har vi ännu i dag en lång resa.

Anette Hammarbäck, ordförande för Älta IF fotboll.
– Fotbollsplanerna i Nacka är för få och de som går att nyttja året runt är ännu färre vilket gör att träningsytorna blir små och trånga. Det är också svårt att behålla och rekrytera spelare när träningstiderna för seniorlag i Nacka startar klockan 21.00 och 22.00 på kvällarna. Fler uppvärmda planer i Nacka behövs för att öka förutsättningarna för klubbarna att bedriva en konkurrenskraftig verksamhet.

 

 

 

Annons Annons
LÄGER
/link/2c2dc833c40847b3aa58a6a8c5b05242.aspx

Uppdrag: Rädda jorden

De komponerar sitt eget lajv
MEST LÄST IDAG
MEST LÄST IDAG