FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Bruno

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Onsdag
17 juli 2019

"Provspel för sjuåringar rimmar
illa med vår värdegrund"

Sport 13:32 | 20 februari 2019

Två fotbollsklubbar i Nacka har inom loppet av några veckor fått stort utrymme i riksmedia. Gemensamt är att föreningarna anklagats för att vara exkluderande mot barn.
NVP har pratat med en lagförälder vars sjuåring inte platsade, ordföranden i en av de berörda klubbarna samt Nacka kommun – som klargör att en ny utredning för vilka som ska få föreningsbidrag framöver håller på att tas fram.

På kort tid har två fotbollsföreningar i Nacka fått stort mediautrymme, varav den ena förblev anonym, på sportsidorna i Aftonbladet. I den ena föreningen har det handlat om flickor som känt sig utfrysta i laget med anledning av att de inte platsat, och när föräldrarna haft åsikter om detta har styrelsen sonika bett dem lämna laget – om inte så sker, skrev lagledningen i ett utskick till föräldrarna, kommer man inleda ”ett uteslutningsförfarande från laget och upphörande av enskilds medlemskap i föreningen”.

När NVP tog kontakt med föräldrar till barn som drabbats, ville man inte prata om det för att allt hade blivit för infekterat.I veckan uppdagades ytterligare ett fall i Aftonbladet, en sjuåring i Nacka FC som inte ansågs platsa i laget när han nyligen provspelade för klubben. Mamman till sonen, Veronica Matsson, berättar för NVP hur det gick till:

– Arvid var med och tränade och jag stod vid sidan av och tittade på. Efteråt kom en tränare fram till mig och berättade att de måste vara selektiva med vilka de tar in i laget och att Arvid inte höll måttet. Han bad mig ge min son beskedet eftersom han själv inte var bekväm med det. Jag tycker åtminstone att han kunde fått höra det från tränaren och inte från mig.

Veronica Matsson berättar att hon inte uppfattade att definitionen av provspel för sjuåringar, var densamma som större elitklubbar använder sig av högre upp i åldrarna.
- Det fanns inte i min värld att det som hände kunde inträffa när man är sju år. Provspel för mig när man är barn är att vi föräldrar och barn får känna om det är en bra grupp. Arvid blev ledsen och hade svårt att förstå. Nu har han börjat träna i en klubb där varje spelare får utvecklas utifrån sina förutsättningar.

Ola Gilstring är ordförande i Nacka FC och har sammanställt ett svar via mejl till NVP. Där redogör han för att Nacka FC är en ambitionsklubb och att klubben är tydlig med att de riktar sig till barn som vill spela oftare än i breddklubbarna.

På NVP:s fråga om det inte är för tidigt att göra en kvalitetsbedömning vid sju års ålder, svarar han:
- Tror vi att vi kan veta vem som blir en bra fotbollspelare vid sju års ålder? Nej! Vi tror dock på att vara ett alternativ för barn som vill spela fotboll mer än en gång i veckan som breddlagen erbjuder.

Ola Gilstring berättar att Nacka FC bara har ett lag i varje årskull, vilket gör att de inte kan ta emot spelare som ligger på för olika nivåer. Något han menar speglar samhället i stort.
- Jämför med tennis. Hur mycket får en nybörjare och en toppspelare ut av att spela mot varandra? Detsamma gäller på många andra områden utanför idrotten som tex körer och musikskolor.

Han förnekar att utslagning och toppning förekommer i klubben. Alla spelare i lagen är garanterade mycket speltid och toppning, där spelare ställs över förekommer inte. Ola Gilstring hävdar dock att eftersom de vill ha ungefär samma nivå på spelarna så är klubben tydliga med vad som gäller vid provspel, och att den berörda föräldern inte läst igenom den blankett hon fyllt i ordentligt.
- Men det är ytterst sorgligt och olyckligt att ett barn blev ledsen och besviken. Det känns i hjärtat hos alla oss som har barn eller jobbar med barn, säger Ola Gilstring.

Veronica Matsson är av en annan åsikt och menar att det i den information som gavs inte framgick tillräckligt tydligt att selektering sker i de lägre åldrarna. Hon tror också att det finns en risk att Nacka FC missar många fotbollsspelare som kan bli bra.
- Jag tror att det är de som fortsätter träna och nöter som oftast går längst. Jag tror att det blir en förlust i långa loppet, säger Veronica Matsson.

Anders Mebius, kultur- och fritidsdirektör i Nacka, har följt utvecklingen i de två Nackaklubbarna den senaste tiden, och har själv reagerat på uppgifterna.
- Jag reagerar på elitsatsningar i för tidig ålder, det är också något som rimmar illa med Riksidrottsförbundets policy att få fler att idrotta högre upp i åldrarna. Nacka kommuns policy är att barn- och ungdomar är prioriterat före elitsatsningar. Att då ha provspel för sjuåringar rimmar illa med vår värdegrund, säger han.

Med anledning av att Nacka kommun delar ut föreningsbidrag och att lagen nyttjar kommunens anläggningar, så innebär det också att kommunen har riktlinjer och villkor för vilka regler klubbarna måste följa.

Där har Nackas tjänstemän, på uppdrag av politiken, sedan en tid tillbaka börjat ta fram grundregler för vilka föreningar som ska beviljas bidrag framöver.
- Det är något vi ska skärpa upp och det kan vara uppe för politiskt beslut till våren eller hösten. Det handlar i stort om att förfaringssättet i föreningarna får inte gå stick i stäv med Riksidrottsförbundets policy, säger Anders Mebius.

Annons Annons
UTSTÄLLNING
/link/ffa4fc6270e34005af67e908c76b2a62.aspx

Liten utställning i
väntan på museet

Porslins- och plastföremål visas
SOMMARBILDSTÄVLING
/link/6d8370dbda3b45bf8c61bfca2192c377.aspx

Tävla om presentkort värt 1 000 kronor!

Skicka din bästa bild till oss
MEST LÄST IDAG
MEST LÄST IDAG