FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Bartolomeus

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Lördag
24 augusti 2019

”Konkurrensen var rent
ut sagt förbannat tuff”

Sport 11:12 | 14 oktober 2018

Racingföraren Jonas Fors, 25, fick avsluta sin säsong på bästa möjliga sätt. I oktober blev han fjärde svensken någonsin att tävla i Nascars högre serier. Nu har USA fått upp ögonen för Ingarö-föraren.

I en intervju i NVP från 2014 berättade Jonas Fors, i samband med att han debuterade i V8 Thunder cars, att drömmen var att tävla i de lägre klasserna i Nascar. Det målet har han nu uppnått, och tagit sig förbi. När han i oktober gjorde sin första tävling någonsin i ARCA Racing series, som är Nascars fjärde division, i Indianapolis, så började han närma sig den amerikanska motorsportens finrum. 

Jonas Fors, som förra året tävlat i K&N Pro West-serien några hack ner i divisionerna, beskriver känslan efter loppet på short track-banan som fantastisk. 
– Konkurrensen var tuff, rent ut sagt förbannat tuff. Men att få göra premiär i en ny serie, på en ny bana, med ett nytt team och en ny bil — och som svensk bevisa att jag kunde göra de här resultaten var otroligt och fantastiskt, säger han.

Nascar lika stort som NFL
Utifrån förutsättningarna hade teamet slagit fast att en 23:e plats hade varit riktigt bra. Jonas Fors fixade en 19:e plats. 
– Jag lyckades faktiskt bättre i de högre serierna än jag gjort i de lägre. Jag tänker att det visar på att jag har mer att ge i Nascar än jag visat hittills.
Publikmässigt är ARCA-serien ungefär lika stor som amerikanska MLS, Major Soccer Leauge. Den högsta Nascarserien där-emot, Monster Energy Nascar Cup, kan locka över 100 000 åskådare, vilket bara NFL, National Football Leauge, kan mäta sig med.

Att ta sig in som europé i Nascar är både svårt och kostsamt. Jonas Fors beskriver vägen dit som en flaskhals.
– Kommer du inte från USA blir hela processen väldigt kostsam. Ska du klättra i Nascar kostar varje resa mycket pengar. Dessutom är det svårt att lyfta över sponsorer till USA, och sponsorpengar måste in. Teamet vill inte ta någon ekonomisk risk för dig i början.

Flyttfåglar tog över banan
Jonas Fors skrev nyligen kontrakt med Kimmel Racing, vilket var avgörande för hans debut i ARCA-serien. Men premiären, som egentligen skulle ha ägt rum i början av september, blev både kostsam och mentalt tuff. Samma dag drog stormen Gordon in över USA, vilket gjorde att banan blev översvämmad av de stora regnmängderna — och inte bara det.
– Först försökte man torka upp banan, men när ett stort antal flyttfåglar började simma runt på banan fick tävlingsledningen ställa in. Det blev en rätt stor ekonomisk förlust.

Tävlingen sköts upp till oktober och med facit i hand är Jonas Fors ändå glad för det. Då fick han träffa teamet och lära känna banan bättre, vilket gjorde att han kände sig bättre förberedd. 

Trots resultaten är Nascar-säsongen som startar i januari nästa år fortfarande ett oskrivet blad. 
– Ingenting är färdigt för nästa år. Men målsättningen är att lägga fler race i USA och köra på intermediate-banor i ARCA-serien. Nu handlar det om att få ännu mer tid i bilen.

Uppvuxen på Ingarö

Namn: Jonas Fors
Ålder: 25 år.
Bor: Jarlaberg, uppvuxen på Ingarö.
Jobbar: Inköpare på Nacka-företaget Dipart.
Kör: ARCA-racing series, fjärde divisionen i Nascar-serierna.

Annons Annons
LÄGER
/link/2c2dc833c40847b3aa58a6a8c5b05242.aspx

Uppdrag: Rädda jorden

De komponerar sitt eget lajv
MEST LÄST IDAG
MEST LÄST IDAG