FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Bartolomeus

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Lördag
24 augusti 2019

På onsdag möter Skuru fjolårets SM-finalist Höör.

Kardell: ”Då ska vi kunna säkerställa ett SM-guld”

Sport 07:55 | 12 september 2018

Målet har varit SM-guld. Men Skuru har fallit på målsnöret flera år i rad. Nu ska klubben gnugga och gnugga för att nå hela vägen. Nyckelsiffran är tio procent.
– Då ska vi kunna säkerställa ett SM-guld, säger tränaren Mats Kardell.

Läget inför säsongen för Skuru måste betraktas som optimalt. Truppen som förra året blev tvåa i seriespelet efter Höör och tog sig till SM-semifinal är intakt. Och försäsongsmatcherna i Norge gick lekande lätt med idel tiomålssegrar. 
Kanske lite för lätt, tycker Skurus huvudtränare Mats Kardell, som hade hoppas på lite tuffare matcher.

Vann turnering i Norge
– Jag hade hoppats att vi skulle få lite bättre motstånd. För ett år sedan var turneringen i Norge perfekt, men i år sprang vi rent. Hur som helst är jag nöjd med att vi vann den.

Det är heller ingen dramatisk spelaromsättning i laget. Inga nyckelspelare har försvunnit, och nyförvärven är unga och målsättningen är att de ska få växa in i seriespelet. 
I stället är målet att laget ska fortsätta utvecklas.
– Nu har jag fått vara här ett år och jobba med kontinuiteten och att utveckla laget. Vår trupp är i stort sett bestående från förra året och därför handlar det mer om att utveckla vissa moment. Vi har bra försvarsspel, seriens bästa omställningsspel och bra tyngd i anfallet. Det handlar mer om utveckling på individuell nivå, säger Mats Kardell.
År efter år lyckas ni befinna er i seriens absoluta toppskikt. Vad är det som gör att ni alltid är en potentiell guldkandidat? 
– Jag tror att det handlar om att det finns en vinnarkultur inom föreningen. Skuru är en klubb som är van att ligga i toppen och vet vad det innebär att vara en toppklubb. Även om det händer att nyckelspelare försvinner så finns det alltid en stor grupp kvar som kan föra vidare kulturen år efter år.
Men trots allt, de två senaste åren har ni inte nått final, och dessförinnan så blev det tre raka SM-finaler där Sävehof varit en alltför stark motståndare. Vad är sista pusselbiten för att ni verkligen ska kännas farliga på allvar?  
– Jag tycker att vi hade otur med skador i slutspelet förra året, och förlorade matcher mot Sävehof (som senare vann SM-guld, red:s anm) som vi skulle ha vunnit. Men det är väldigt små nyansskillnader mellan oss och topplagen. Jag tror så här: Vi måste bli tio procent bättre på allt. På träningarna, i styrkan, konditionen och målmässigt. Då ska vi kunna säkerställa ett SM-guld.
Förra året blev Ulrika Olsson seriens bästa poängspelare. Hur mycket kommer ni bygga spelet kring henne?
– Vi bygger inte spelet kring Ulrika, hon är en bra spelare i vårt spel. Vi resonerar att de bästa ska spela. Är hon bäst, spelar hon mest. Men vi får inte bli beroende av en individ, skulle hon skada sig så måste vi kunna leva vidare.
Om du måste tippa — vilka blir topp tre i seriespelet den här säsongen?
– Det är vi, Höör och Sävehof. Det kommer vara tätt mellan oss, men vi vill vinna serien. Då får vi också fördel av en extra hemmamatch i slutspelet.
Vilket lag i serien tror du kan överraska?
– Förra året fick Skara kvala sig kvar, men i år kommer de att bli bättre och klara sig kvar med god marginal. De har förstärkt både på spelar- och tränarsidan.

På onsdag möter Skuru fjolårets SM-finalist Höör hemma i Nacka bollhall. Skåningarna är mitt uppe i ett europaspel och Mats Kardell är osäker på om motståndarna kan hålla ett hundraprocentigt fokus i seriepremiären.
– Jag tror att det är en knivig situation för Höör. Men det blir roligt, det är två av seriens bästa lag som möts, säger Mats Kardell.
Matchen börjar 19:00.

Annons Annons
LÄGER
/link/2c2dc833c40847b3aa58a6a8c5b05242.aspx

Uppdrag: Rädda jorden

De komponerar sitt eget lajv
MEST LÄST IDAG
MEST LÄST IDAG