FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Bartolomeus

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Lördag
24 augusti 2019

När NVP besökte konstsnöarenan inför jul var planeringen i full gång. Sen kom dagar med plusgrader, som försenat starten.

Ingen kanonstart för Saltis nya konstsnöspår

Skidåkning 08:03 | 29 december 2018

Vädret ställer till det för konstsnöarenan på Saltsjöbadens golfbana. Trots återkommande bombardemang från snökanonerna kan anläggningen inte lova mer än ett 600-800 meter långt spår till nyårsafton. Hoppet står till kommande köldknäppar.

Det är i vinter som konstsnöarenan på Saltsjöbadens golfbana ska visa vad den går för. Tekniken är på plats, konstsnö har producerats men ännu har det varit för varmt för att få spåren på plats.

– Så snart som det blir minusgrader trycker vi på knappen och dundrar igång snökanonerna för fullt, säger Michael Jacobsson, ordförande för Saltsjöbadens IF.

Förutsägelsen i slutet av denna vecka var att arenan skulle ha 600-800 meter konstsnöspår på plats till nyårsafton och sedan fortsätta arbetet på nyårsdagen, som enligt väderprognoserna lovade kyla.

– Målet var en vit jul. Det nådde vi inte, men om vädret tillåter kan vi hålla arenan öppen till mars. Snökanonerna fungerar bäst när temperaturen ligger på under två minusgrader, säger Michael Jacobsson.

Vattenledning under slingan
Saltsjöbadens konstsnöarena är en satsning som Saltsjöbadens IF startat tillsammans med Saltsjöbadens golfklubb. Planen är att skapa en upplyst slinga för fyra klassiska spår, alternativt två klassiska spår och ett tredje spår för skejtåkning. På sikt ska sträckan växa till att bli 2,5 kilometer lång.

– Skidklubbarna, speciellt i Stockholmsområdet, så gott som skriker efter anläggningar. Vi hoppas även ha en stor målgrupp av skidälskare från Nacka och Värmdö, säger Michael Jacobsson.

Sammanlagt har det satsats runt sex miljoner kronor på anläggningen och nytt för i år, och unikt för konstsnöarenan, är den 1,4 km långa vattenledning som grävts ner under slingan. Det har funnits planer för vattenledningen även tidigare år, men arbetet visade sig svårare än man först tänkt.

Därför har man tidigare fått använda sig av provisoriska lösningar, som har gjort att arbetet med att skapa ett konstsnöspår tagit längre tid.

– Den nya vattenledningen har gjort att tiden det tar för oss att täcka slingan med snö har gått från ett par veckor till ungefär fyra dagar, säger Michael Jacobsson.

Även om det i vinter är första gången anläggningen är igång på riktigt, finns det redan planer på tillägg. Ett vinterlandskap med aktiviteter och pulkabacke planeras för de yngre, och för de äldre finns planer på afterski.

En förlängning av slingan finns också i bakhuvudet hos de ansvariga, men när och om planerna förverkligas är ännu oklart.

Annons Annons
LÄGER
/link/2c2dc833c40847b3aa58a6a8c5b05242.aspx

Uppdrag: Rädda jorden

De komponerar sitt eget lajv
MEST LÄST IDAG
MEST LÄST IDAG