FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Bernhard, Bernt

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Tisdag
20 augusti 2019

Värmdö satsar på fler mindre konstgräsplaner nästa år. På bilden Djurös sjuspelarplan vid invigningen 2017.

Ett år sedan hallarna blev
kommunala — så gick det

Sport 12:19 | 12 december 2018

Vid årsskiftet tog kommunen över driften av alla idrottsanläggningar i Värmdö. 
Med ett år i backspegeln är man nöjd med hur övertagandet gått till.
– Min bild är att det gått klart över förväntan, säger Fredrik Nornvall, kultur- och fritidschef i Värmdö kommun.

2008 överlät kommunen driften av anläggningarna till de lokala föreningarna. 
Tio år senare valde Värmdö kommun, delvis av juridiska skäl, att återta ägandet och skötseln av idrottsytorna.

Togs över vid årsskiftet
På nyårsdagen tog kommunen över Djurö sporthall, Sjösalavallen, Värmdövallen, Grantomtahallen, Hemmesta sporthall, Värmdö sporthall, Ingarö sporthall, Farstaborg IP och Ösby IP. Ingarö IP och Ekvallen, inklusive Gustavsbergs sporthall, lämnades över före sommaren.
Fredrik Nornvall berättar att kommunen blivit mer effektiva med både personal och maskiner, vilket möjliggjort större investeringar i idrottsanläggningar i år.

Fördelar med stordrift
– Vi har skapat en starkare organisation som kunnat ta vara på stordriftsfördelarna, som kommer när man har hand om alla anläggningarna. Vi kan ha idrottsplatsarbetare och maskiner som kan användas på flera anläggningar, i stället för att dela upp på flera olika. Det gör att vi kan ha en högre servicegrad och öka investeringarna.

Fredrik Nornvall vill inte berätta hur mycket kostnaden för driften sänkts, utan väntar på en utredning som kommer under 2019. Men klart är att kommunen redan nu har börjat renovera Ekvallen.
– De pengar vi sparat kommer enbart att användas som investeringar i anläggningarna. Hade vi exempelvis inte tagit över Ekvallen hade vi inte kunnat göra de renoveringar som vi nu gjort.
Vad har du fått för respons från föreningarna?
– Det får du fråga dem om, men jag har bara hört positivt hittills. Nästa år ska vi göra en utvärdering. Men jag tycker vi har haft en bra dialog och samarbete med föreningarna. Och vi har ju samma mål — barnen ska kunna idrotta under bra villkor, säger Fredrik Nornvall.

Investeringar och så tycker klubbarna

Fem investeringar på idrotten 2019

1. Byte av konstgräs på Värmdövallen och bygge av tre nya femspelarplaner (konstgräs) på Farstaborg, Brunns skola och Kyrkskolan.
2. Omvandling av uterinken vid Ekvallen till inomhusrink, för att kunna lägga isen tidigare på säsongen.
3. Utebelysning på Mörtnäs konstgräsplan.
4. Passersystem till alla sporthallar i Värmdö, som kan skötas digitalt.
5. Handikappanpassning av badplatsen vid Grisslinge.

Enkät med klubbarna
1. Hur har ni märkt att Värmdö tagit över anläggningen?
2. På en skala 1-5, vad får kommunen för betyg efter första året?

Anders Olsson, ordförande för Värmdö IF innebandy som spelar i Värmdö sporthall.
1. Tidigare skötte vi driften själva och hade vaktmästare anställda. De var lite som hustomtar, vi var lite bortskämda med att efter kontorstid kunna ringa dem när vi hade verksamhet och det behövdes utföras mindre uppgifter. Nu när de utgår från Ekvallen är det längre utryckningssträcka. Uppgifter som att plocka fram och plocka undan får vi sköta nu.
2. Jag ger en trea. Det går alltid att finslipa och att sätta bättre rutiner. Men det man ska ge Värmdö är att de gör allt, enligt deras arbetsbeskrivning.

Torsten Hjelm, ordförande för Värmdö HC, som spelar i Ekhallen (som tillhör Ekvallen).
1. Vi tycker att det är en bättre inställning och attityd än tidigare. Sedan är det en bra samverkan och att vi har vaktmästare som är en del av Ekvallen-teamet.
2. Tjänstemännen och vaktmästarna får betyg fem. Politikerna får en tvåa eftersom vi fortfarande inte har väggar på uterinken och att föreningar som använder isen augusti och oktober ska betala 50 000 kronor per vecka. I övriga landet ser kommunerna detta som en bra möjlighet att aktivera våra ungdomar.

Mikael Grennäs, ordförande för Ingarö IF, som har sin verksamhet i Ingarö sporthall och på Ingarö IP.
1. Eftersom allt gick så fort är jag imponerad över hur smidigt det mesta gått. Visst finns barnsjukdomar, men man kan inte förvänta sig annat när man bygger upp nya system och en ny organisation. Vår största utmaning var väl tiden att hantera vår egen organisation inför driftsövertagandet. Då vi hade egna anställda innebar övertagandet att vi med väldigt kort ledtid behövde varsla och säga upp vaktmästare.
2. Jag sätter en fyra, de vi har haft kontakt med – från chefer och neråt – har varit pragmatiska och lösningsorienterade. Det blev bättre än vad jag förväntat. Dessutom kunde vår nedslitna anläggning, Ingarö IP, med kommunens medel renoveras med nytt konstgräs, något som vi aldrig hade kunnat finansiera på egen hand.

Annons Annons
LÄGER
/link/2c2dc833c40847b3aa58a6a8c5b05242.aspx

Uppdrag: Rädda jorden

De komponerar sitt eget lajv
MEST LÄST IDAG
MEST LÄST IDAG