FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Bartolomeus

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Lördag
24 augusti 2019

Michael Jacobson, Micke Hanell och Marie Eriksson ligger bakom arrangemanget.

De hoppas att hälsodag blir ny Saltistradition

Sport 12:55 | 23 augusti 2018

En tragisk olycka har mynnat ut i ett stort familjearrangemang med fokus på hälsa. Arrangörernas mål är att göra Stockholm Saltest till festlig lokal tradition, där man också vågar blanda in lite allvar.

I augusti för två år sedan omkom Saltsjöbadsbon William Eriksson, 19 år, i en båtolycka. Familjen beslutade efter den tragiska händelsen att starta en stiftelse till minne av William, William Sea Foundation, som verkar för att öka säkerheten på sjön genom utbildning, säkerhetslösningar och sjötransport. 

Sommaren efter olyckan deltog Williams storebror Robin Eriksson och mamma Marie Eriksson i en lokal swimruntävling på Älgö. Tillsammans med Maries sambo Micke Hanell föddes då idén att starta en svimruntävling i Williams namn — Wille Swimrun.

Många ville bidra till dagen
När Michael Jacobson, eventansvarig i Saltsjöbadens IF och arrangör av löpartävlingen Solsidan runt, fick frågan av Marie Eriksson och Micke Hanell om föreningen var intresserad av att samarrangera tävlingarna på Restaurangholmen i Saltsjöbaden, kom de snabbt överens om att göra slag i saken.

Idén spred sig lokalt och allt fler ville på något sätt vara med och bidra, såväl myndigheter och föreningar som näringsliv. Sjöpolisen och sjöräddningen blev tillfrågade och ville komma ut med båtar och informera, en av Sveriges mest framgångsrika segelklubbar, KSSS ,är med på ett hörn, och konferensanläggningen Vår Gård i Saltsjöbaden ville gärna utöka sitt tidigare engagemang. Det blev så många att Stockholm Saltest blir en fullspäckad dag med aktiviteter från morgon till kväll (se faktaruta).
– Med så många samarbetspartners blev det möjligt att göra en heldag för familjer. Vårt huvudfokus är kropp och själ med hjärna och hjärta i en fin kombination. Det kommer att vara tävlingar och yoga, och Vår Gård kommer att ha lite party på kvällen. Men det kommer också att vara allvar. På eftermiddagen kommer vi att ha ett samtal med sjöräddningen där de bland annat ger tips till föräldrar som har barn på vattnet, säger Michael Jacobson.

Kan det här bli en tradition så småningom?
– Vår tanke är att vi ska fortsätta ha det sista lördagen i augusti varje år fram-
över. Det ska inte bli en dagslända. Det här är en långsiktig plan.

Michael Jacobson hoppas att Nacka- och Värmdöbor tar med familjen och dyker upp på Saltisdagen. Det kommer att finnas något för alla.
– Vi vill få ihop något där människor kan mötas. Man kan bara vara med och titta om man vill. Vi har säkrat upp med bilförbud på ön och man får komma ombord på räddningsbåtarna och se hur sjöräddningen jobbar. De som vill kan ta med badkläder. Det blir en rolig dag!

Programmet, lördagen den 25 augusti

07:45. Morgonyoga med hälsofrukost
10:00. Solsidan runt (barnlopp samt 10 och 5 kilometerslopp) startar samt öppen båt med sjöräddningen, sjöpolisen och William Sea Foundation
12:50. Intervju på scen med sjöräddningen, sjöpolisen och William Sea Foundation
13:20. PreRace med kända Swimrundeltagare och Wille Swimrun
14:00. Wille Swimrun (fem simsträckor och sex löparsträckor)
15:00. Afterrace på Saltisbadet
16:00. Saltest Afterparty på Vår Gård
17:00. VM-kval i dödshopp (anordnas för sjunde året i rad och innebär hopp från 12 meter där den deltagare som i landningen är mest formerad som en räka har störst chans att vinna)

Annons Annons
LÄGER
/link/2c2dc833c40847b3aa58a6a8c5b05242.aspx

Uppdrag: Rädda jorden

De komponerar sitt eget lajv
MEST LÄST IDAG
MEST LÄST IDAG