FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Bartolomeus

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Lördag
24 augusti 2019

Cajsa Andersson.

Ältamålvaktens succéhöst
kan ge biljett till fotbolls-VM

Sport 14:42 | 14 november 2018

Ältamålvakten Cajsa Andersson har haft en riktig superhöst. Först uttagen till landslaget och sedan SM-guld med Piteå. 
– Säsongen har varit godkänd, med marginal, säger Cajsa Andersson.

Piteå tog SM-guld, men för Cajsa Andersson är säsongen fortfarande i gång. Förra veckan var hon på sin andra landslagssamling i England, där laget också mötte det engelska fotbollslandslaget i slutet av veckan.

Trots det täta fotbolls-schemat har hon hunnit fira det SM-guld som Piteå i en dramatisk slutomgång lyckades ta hem, sedan de vann med 6-1 mot Växjö samtidigt som FC Rosengård förlorade borta mot Kopparbergs/Göteborg FC med 4–2.
– Vi hade en vecka med firanden. Vi har tagits ut på isen i en hockeymatch och vi har firats på stan. Det märks att vårt SM-guld betyder mycket för hela stan och regionen, säger Cajsa Andersson.

Hon om någon borde, efter tre raka SM-guld, veta hur det känns att vinna Allsvenskan. Innan hon värvades till Piteå inför säsongen spelade hon i Linköping, som vann Allsvenskan både 2016 och 2017.

Piteå har framställts lite som ett skrällag, men det tror Cajsa Andersson mest har att göra med okunnigheten kring damfotbollen.
– Det är väl så det är i damfotbollen, många har inte så bra koll på läget i trupperna. Man går mycket på gamla meriter och vad man läst. Medan Rosengård och Linköping ansetts som toppklubbar har vi smugit under radarn, säger hon.

”Vad som helst kan hända”
– Man underskattar vad ett lag kan göra tillsammans. Men i och för sig, jag hade nog inte heller trott på oss inför säsongen, fortsätter hon.

Cajsa Andersson startade målvaktskarriären som femåring i Älta och var med när klubben spelade i Elitettan. Medan det gått utför för Älta IF:s damlag, som den här säsongen åkte ner i division 2, har karriären gått spikrakt uppåt för Ältamålvakten.

Cajsa Andersson har ett år kvar på kontraktet i Piteå, vad som händer sedan är hon inte så intresserad av att spekulera i.
– Jag har lärt mig att man inte ska planera för långt framåt, för vad som helst kan hända. Men jag vill gärna spela utomlands någon gång i min karriär.

Kortsiktigt är enklare att sätta upp mål, framför allt när man blivit uttagen till landslagssamlingarna och ett VM i Frankrike står inför dörren nästa år. Nu vill hon vara med och konkurrera om platserna bakom ständiga förstamålvakten Hedvig Lindahl.
– Det är en stor morot nu när man kommit med. Men då gäller det att prestera på samlingarna och i klubblaget på våren. Men först är det två månaders ledighet från fotbollen att fokusera på. Då blir det lite jobb, men också tid för att hälsa på familjen hemma i Älta.

Cajsa Andersson

Ålder: 25 år
Moderklubb: Älta IF
Yrke: Fotbollsspelare och  projektingenjör på kemikalieföretaget Wibax i Piteå.
Klubbar: Älta IF (-2014) , Linköping (2014-2017) och Piteå (2018-).

Annons Annons
LÄGER
/link/2c2dc833c40847b3aa58a6a8c5b05242.aspx

Uppdrag: Rädda jorden

De komponerar sitt eget lajv
MEST LÄST IDAG
MEST LÄST IDAG