FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Amalia, Amelie

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Lördag
20 april 2019

Flest ledamöter från
Boo i fullmäktige

Boo 12:26 | 06 november 2018

I Nacka är män fortsatt i majoritet i det nyligen valda fullmäktige. Geografiskt sett domineras Nackas högsta beslutande församling av ledamöter från Boo — medan Saltsjöbaden bara representeras av fyra ledamöter.

Ungefär var tredje fullmäktigeledamot i Nackas styrande församling är ny på sin plats sedan valet. Flera av de tjugotalet nya har dock en bakgrund som ersättare eller från andra poster inom sina partier.
61 ledamöter valdes in i Nackas kommunfullmäktige i september och NVP har tittat på vilka de är. 

”Geografiskt blandat”
Av de ordinarie ledamöterna är det flest — 23 personer — som bor i Boo, följt av 20 som bor på Sicklaön.
Av de fyra ledamöterna från Saltsjöbaden är samtliga moderater, medan de sex personer som bor i Fisksätra representerar fem olika partier. 

Av Centerpartiets sex ordinarie ledamöter bor fyra i Boo. Men Hans Peters, C, anser dock inte att vilka områden de valda är bosatta i spelar en så stor roll.
– Om man tittar på våra ersättare i fullmäktige så är ingen av dem från Boo. Men tittar man på hela vår förtroendemannagrupp så är den geografiskt väldigt blandad och har sammantaget stor kännedom om många olika delar av kommunen.

56 procent män
Vad gäller jämställdheten är det, liksom i riket i stort, övervikt för män i Nackas  fullmäktige. 
Obalansen är nästan exakt lika stor som kvinnornas övervikt i Värmdö — 56 procent, och det är en nästan identisk med könsfördelningen som under den föregående mandatperioden.

Framför allt är det M, C och SD:s ledamöter som leder till det, där bland annat 13 av M:s 19 ledamöter är män, 66 procent.
I Moderaterna har andelen kvinnor minskat kraftigt jämfört med den förra mandatperioden. Då var elva ordinarie ledamöter av 24 kvinnor. Nu är det bara sex av 19, men Tobias Nässén, M, vill gärna att man ser en bredare bild:
– Av de 29 personer som utgör vår fullmäktigegrupp så är 59 procent män och 41 procent kvinnor, men väljer man istället att se till de fem första namnen så är tre av fem kvinnor och bland de översta sju så är fyra kvinnor, säger han och fortsätter:
– Nackamoderaterna eftersträvar en bra blandning av kunniga och kloka personer från alla kommundelar, i olika åldrar och med olika yrkesbakgrunder.

Annons Annons
POLITIK
/link/cbd68e527f624bf39fbfb3a4bef8b0a6.aspx

Personliga porträtt
av lokala politiker

Läs NVP:s porträttserie
ÅRETS VÄRMDÖBO
/link/8031d0a5e11b44d2b39b50f28da55337.aspx

Rösta på din favorit!

Här är alla tio nominerade
JUBILEUM
/link/e67a907467614eaaa82434c970dbc64d.aspx

20 år av kalla dopp

De har vinterbadat varje lördag
MEST LÄST IDAG
MEST LÄST IDAG