FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Blenda, Beda

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Måndag
27 maj 2019

Enligt förslaget ska hundar kunna söka igenom skolorna efter stängningstid.

S vill låta hundar
söka droger på skolor

Nacka 12:31 | 14 mars 2019

Låt narkotikahundar söka igenom kommunens skolor och fritidsgårdar. Det föreslår S i Nacka som anser att ytterligare satsningar krävs för minska droganvändningen hos unga.

Den senaste Stockholmsenkäten visade att andelen gymnasielever som testat narkotika och regelbundet använt narkotika är högre bland Nackas ungdomar än för länet i stort.
– Nacka är i topp på en lista som inte är så smickrande att toppa, i Nacka är användningen av droger bland unga bland de högsta i länet, säger Khashayar Farmanbar, S, oppositionsråd.

I en motion föreslår nu S att låta narkotikahundar söka igenom skolor och fritidsgårdar, i jakt på droger.
– Vi har fått vetskap om att det kan förekomma narkotika även på skolor i Nacka. Då måste vi vara tydliga att dra gränser, visa att vuxenvärlden sätter sig emot detta, säger Khashayar Farmanbar.

Enligt förslaget ska hundar kunna söka igenom skolorna efter stängningstid och då kunna markera platser där det kan ha förekommit droger.
– Får man då tips så kan de överlämnas till rektor, som tillsammans med polis och socialtjänst, kan agera vidare, säger Khashayar Farmanbar och fortsätter:
– Det blir en tydlig signal för de personer som eventuellt vill sälja narkotika på skolan, eller av annan anledning ta med sig narkotika. Sen är ju självklart inte detta hela lösningen, det behövas flera åtgärder. Men det här är ett konkret förslag.

Nacka är inte först ut med förslaget, i januari lyftes majoriteten i Eskilstuna ett liknande förslag— att regelbundet söka igenom kommunens skolor med narkotikahundar. I Malmö finns ett projekt mellan polisen och staden som syftar till att förhindra att droger förekommer på skolan, i projektet ingår att hundar får sniffa efter knark efter lektionstid.
I Ljusdal har man redan, för drygt ett år sedan, testat att använda sig av narkotikahundar på skolor. Och i Vetlanda beslutade man redan 2015 att, via ett privat företag, fyra gånger per år låta narkotikahundar söka igenom en skola i kommunen. Detta efter att man stängt av elever för att de lämnat positiva prov eller vägrat lämna urinprov.

Annons Annons
TOLLARE
/link/e90956e67541421b9a3d58da319f2798.aspx

Stor och liten
lär av varandra

Projektet där ung och gammal möts
JUBILEUM
/link/e67a907467614eaaa82434c970dbc64d.aspx

20 år av kalla dopp

De har vinterbadat varje lördag
MEST LÄST IDAG
MEST LÄST IDAG