FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Bartolomeus

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Lördag
24 augusti 2019

Tollare är ett av områdena där det just nu byggs mycket bostäder.

Nästan hälften av nyproduktionerna osålda

Nacka 08:02 | 04 mars 2019

Byggprojekten duggar tätt i Nacka. Fram till 2030 beräknas 20 000 nya bostäder stå klara varav 13 500 ingår i tunnelbaneavtalet. Men efterfrågan på nyproduktionerna är svalt — av de bostäder som just nu är till salu är bara ungefär hälften sålda. 

Nyproduktioner byggs eller är planerade på flera håll i kommunen. Men de är inte så populära som för några år sedan. NVP har gått igenom utbudet av nyproduktioner i Nacka och av cirka 1 600 bostäder som har haft säljstart är nästan 50 procent, 765 stycken, osålda.
Vissa projekt, till exempel HSB:s Tollare strand och Bonavas Tollare terrass, har legat ute till försäljning sedan våren 2017. Trots det saknar cirka 60 procent fortfarande köpare.

Enligt tunnelbaneavtalet ska det fram till 2030 byggas 13 500 nya bostäder på Sicklaön, i en takt på cirka 800 bostäder per år. Att nyproduktionsmarknaden för närvarande är sval är inget som hotar det kravet, tror kommunstyrelsens ordförande Mats Gerdau, M.
– Marknaden kommer att gå upp och ner men fram till 2030, men bostäderna tror jag att vi kommer kunna bygga.

Det finns inte heller anledning att bromsa bostadsbyggandet, menar han:
– Vi fortsätter planeringen av nyproduktioner. Detaljplaneringen tar ju ungefär två år, ibland mer, och vi måste ha kvar en hög takt i planeringen så att vi har möjlighet att bygga det vi vill när marknaden är redo. Vi kan inte stå där då och inte ha några färdiga planer, för att vi bromsat. För oss är det viktigt att ha kvar en långsiktighet, och en uthållighet.
Du känner ingen oro inför att så många nyproduktioner är osålda?
– Jag ligger inte sömnlös över det. Men det här kanske leder till att man i byggbranschen måste hitta andra affärskoncept. Färre kanske vill köpa en lägenhet på ritning när man inte vet exakt när det blir klart.

I september förra året släppte Atrium Ljungberg etapp 1 av sitt byggprojekt på Nobelberget i Sickla. Totalt ska åtta kvarter med cirka 70 bostäder i varje byggas. Det första kvarteret består av 68 lägenheter med planerad inflyttning 2020. I skrivande stund är endast 13 sålda.
Hade ni förväntat er större intresse för Nobelberget? 
– I rådande marknadsläge är det ungefär som förväntat. Vi är övertygade om såväl Nobelbergets som hela Sicklas attraktivitet vilket gör oss säkra på projektet i sin helhet, säger Joanna Berg, affärsutvecklingschef bostad hos Atrium Ljungberg.
Påverkas de efterföljande etapperna av hur bra den första etappen säljer?
– Utbyggnadstakten som helhet skulle kunna påverkas men i nuläget följer vi rådande tidsplan för hela området. Atrium Ljungberg har ett väldigt långsiktigt perspektiv då vi utvecklar våra platser.
Känner ni som bostadsbolag någon oro inför ett svalnande intresse för nyproduktioner?
– Nej, men vi följer så klart marknaden noga, säger Joanna Berg.

Några kommande bostadsprojekt

Telegrafen, Telegrafberget. 45 lägenheter med beräknad inflyttning hösten 2022.
o2 Orminge. Totalt ska 260 lägenheter byggas fördelade i nio bostadsrättshus och fem hyreshus. Hittills har 58 lägenheter säljstartats.
Rotorfabriken, Järla. Fyra kvarter med 500 bostäder. Säljstart preliminärt 2019, inflyttning preliminärt 2022.
Gillevägen, Sickla. 60 bostäder. Preliminärt säljstart 2019, planerad byggstart 2019 och inflytt 2021.
Kyrkviken. 700 bostäder. Preliminärt säljstart 2019, planerad byggstart 2020 och första inflytt 2022.

Annons Annons
LÄGER
/link/2c2dc833c40847b3aa58a6a8c5b05242.aspx

Uppdrag: Rädda jorden

De komponerar sitt eget lajv
MEST LÄST IDAG
MEST LÄST IDAG