FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Reinhold, Reine

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Tisdag
16 juli 2019

Den gula förrådsbyggnaden totalförstördes i branden.

Stiftelsens "vackra förråd"
brann ner till grunden

Nacka 14:19 | 13 mars 2019

Den gamla magasinbyggnaden vid vattnet nere vid Visborgs minne i Duvnäs Utskog brann ner till grunden natten till onsdagen.

– Det användes bara som förråd. Men det var ett väldigt vackert förråd, säger föreståndaren Kicki Strandqvist.

En privatperson larmade räddningstjänsten om branden vid halv två-tiden på natten till onsdagen. När brandkåren kom till platsen var magasinet övertänt och det konstaterades att det inte var några personer i huset. Man lät huset brinna ner till grunden och såg i stället till att skydda de andra husen i närheten. Vid halvfyra-tiden var magasinet, Gammelgården, borta – nedbrunnet. Polisen rubricerar ärendet som mordbrand.

Carina Paulsson, ordförande för LO-distriktet i Stockholm som är huvudman för stiftelsen som äger Gammelgården, hoppades att huset ska byggas upp:

– Det är ett gammalt fint hus som jag utgår ifrån att vi kommer att bygga upp igen. Försäkringsbolaget får ju säga sitt först, och det är därför vi inte kan börja arbetet med att röja upp ännu. Men stugan bakom, som blev rök- och vattenskadad vid branden, ska fixas så fort som möjligt.

Magasinbygganden kallades för Gammelgården och hade ett unikt bra läge vid vattnet nere i dalgången Anneberg – mitt emot Lidingö vid den smalaste delen av farleden in till Stockholm. Det användes som förråd, men var under 30- och 40-talen också en del av stiftelsens sommaruthyrning.

– Det är ett väldigt fint läge och vi vill såklart ha kvar alla våra hus på området, försäkrar Carina Paulsson.

När NVP besökte brandplatsen på onsdagsförmiddagen såg den oerhört deppig ut. Vågorna från havet guppade in medan snön föll ner på brandresterna.

Gammelgården finns också med i Nacka kommuns lokalhistoriska bildarkiv. Huvudbyggnaden Ekensdal har anor från 1700-talet och var tidigare tjärfabrik. 

Längst norrut i Skuru ligger Visborgs minne, sommarstugeområdet som stiftelsen Anna Johansson-Visborgs minne ägt och drivit i många år. Längst ner vid strandkanten, mitt emot Lidingö, ligger Ekensdal som tidigare varit tjärfabrik. Och ett femtiotal meter därifrån exakt vid strandkanten låg Gammelgården, ett gult trähus på 70 kvadrat.

För ett par år sedan valde LO-distriktet, som är huvudman för stiftelsen, att sälja en del av marken och samtidigt ändra stiftelsens syfte från att hyra ut sommarhus billigt till behövande arbetarkvinnor, till att vara en ren avkastningsstiftelse.

Annons Annons
UTSTÄLLNING
/link/ffa4fc6270e34005af67e908c76b2a62.aspx

Liten utställning i
väntan på museet

Porslins- och plastföremål visas
SOMMARBILDSTÄVLING
/link/6d8370dbda3b45bf8c61bfca2192c377.aspx

Tävla om presentkort värt 1 000 kronor!

Skicka din bästa bild till oss
MEST LÄST IDAG
MEST LÄST IDAG