FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Bartolomeus

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Lördag
24 augusti 2019

Bistånd i Senegal
med hjärta i Nacka

Nacka 11:32 | 06 januari 2019

Med små medel kan man åstadkomma mycket. Det har Nackabon Kristina Lotén och hennes ideella organisation Debout Pour les Enfants visat. För bara några tusenlappar i månaden kan de göra stor skillnad för gatubarn i Ziguinchor i Senegal.

Allt började med en semesterresa våren 2015. En väninna ville att Kristina Lotén skulle resa med henne till Senegal. 
– Jag blev förälskad i landet!, konstaterar hon. 

Ganska snabbt föddes tanken på att återvända och arbeta för någon hjälporganisation. I två omgångar jobbade hon för en engelsk organisation i Saint Louis i norra Senegal. Organisationen drev ett center där gatubarn, så kallade talibéer, fick hjälp. 
Förra hösten åkte hon ner igen, då tillsammans med YMCA till Ziguinchor.
– Då inriktade vi oss på att hjälpa unga vuxna och jag förstod att det inte fanns någon organisation som jobbade för gatubarnen i Ziguinchor.

Grundade center
Efter det gick det fort. I januari 2018 grundade Kristina Lotén Debout Pour les Enfants tillsammans med Saliou Sagna, en senegalesisk man som är utbildad lärare och som Kristina lärt känna under en av resorna till Ziguinchor. Under våren letade de en lokal, anlitade snickare och fixade möbler. I maj öppnade centret.
– Den första dagen kom tre barn, dagen därpå tog de med sig några kompisar. Fjärde dagen vi hade öppet, sista dagen innan det var dags för mig att åka hem, kom 25 barn, säger Kristina Lotén.

Vid starten gick Kristina Lotén och maken Pelle Lotén, som sitter med i organisationens styrelse, in med ungefär 15 000 kronor från egen ficka. Pengar som räckte långt, menar de. 
– Det är fantastiskt att man kan starta upp något sådant här för så lite pengar. Här i Sverige krävs ett enormt kapital för att dra igång något liknande, säger Pelle Lotén.

Undervisning och sårvård
På centret är lek och undervisning i fokus och det finns en liten klinik där barnens sår kan tas om hand. Barnen kan också duscha, borsta tänderna och tvätta sina kläder på centret. 
– Där ska barnen få vara barn. De får rita, spela spel och spela fotboll — vilket är ett väldigt stort intresse för dem. Vi försöker ha lite undervisning — lite matte, engelska, franska, alfabetet. Om vi hade volontärer skulle vi kunna göra ännu mer.

Budget på 6 000 kronor
Nu drivs organisationen med bidrag från privatpersoner och företag. Månadsbudgeten för att driva centret ligger på ungefär 6 000 kronor. Det räcker till hyra och driftkostnader som vatten och el, lön till Saliou Sagna samt två mål mat i månaden till barnen. Kristina Lotén understryker att hon står för alla egna kostnader, som resor, själv.
– Vi skulle vilja utöka så vi kan ge barnen minst ett mål mat i veckan. För ungefär 400 kronor kan vi göra cirka 65 portioner och betala lön till en tjej som hjälper oss med matlagningen, säger hon och fortsätter: 
– Det handlar inte om att rädda världen. Men det är så roligt att se att det arbete man gör fungerar och gör nytta.

Gatans lärljungar

Gatubarnen kallas talibéer, vilket betyder lärjungar. De har skickats iväg av sina föräldrar, ibland redan vid fyra års ålder, till koranskolor. De flesta barn kommer från grannlandet Guinea-Bissau. Avsikten med skolan är att pojkarna ska lära sig Koranen utantill — något som kan ta uppemot tio år. Mest tid spenderar dock talibéerna på gatorna för att tigga mat och pengar till marabouen, som driver skolan.

Läs mer om organisationen på debout.se

Annons Annons
LÄGER
/link/2c2dc833c40847b3aa58a6a8c5b05242.aspx

Uppdrag: Rädda jorden

De komponerar sitt eget lajv
MEST LÄST IDAG
MEST LÄST IDAG