FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Reinhold, Reine

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Tisdag
16 juli 2019

Ebba Bjelke (i mitten) fick ta emot priset Årets Selma Junior. Årets Selma gick till Amanda Oxell, Annonsrådet (näst längst till höger. Suad Ali (längst till höger), statsvetare och expert på migrationsfrågor, var prisutdelare tillsammans med Centerpartiets partiledare Annie Lööf. Priserna delades ut under ett firande av Internationella kvinnodagen med Kakan Hermansson.

18-åriga Ebba prisas för
sitt feministiska arbete

Nacka 07:56 | 14 mars 2019

Ebba Bjelke, 18 år, från Nacka fick på internationella kvinnodagen ta emot det feministiska priset Årets Selma Junior. 

Priset Årets Selma delas ut av SelmaStories och Bonnierförlagen och Ebba Bjelke, som går på Kungsholmens gymnasium, prisas för sitt engagemang i skolas feministiska förening Femmetopia där hon är ordförande.
– Det här priset ger mig allt det stöd och mod jag behöver för att fortsätta arbeta med det jag genuint brinner för. En viktig drivkraft för mig är att hela tiden arbeta för att förändra saker till det bättre så att mina två småsystrar ska få leva i ett bättre samhälle, säger Ebba Bjelke, i ett pressmeddelande.

Hon får ta emot priset bland annat för sin kritik mot dagens sexualkunskap.
Våldsporren är din generations sexualkunskap, har du sagt. Förklara hur du menar?
– Med citatet vill jag ge en känga till sexualkunskapen som lärs ut nu. Sexualkunskapen lämnar unga med många obesvarade frågor och jag tror, och vet, att många då vänder sig till porr för att få svar på ”vad sex är”. Dock när en tar sig till ”mild” porr så har en även banat väg in till våldsporren, säger hon till SelmaStories.

Årets Selma Junior — motiveringen

”’Våldsporren är min generations sexualkunskap. Det är omöjligt att etablera samtyckeskultur om barn har tillgång till våldsporr’. Som ordförande i en feministisk förening sätter hon press på lagstiftning, lärare, rektorer och politiker – och kräver samtyckesundervisning i läroplanen och åldersgräns på nätporr med BankId. Att det knappast är tro utan handling som verkligen flyttar berg, det visar Årets Selma Junior 2019 – Femmetopia, Kungsholmens Gymnasiums feministiska förening och ordföranden Ebba Bjelke.”

SelmaStories är Bonnierförlagens content marketingkanal för läsinspiration och boktips.

Annons Annons
UTSTÄLLNING
/link/ffa4fc6270e34005af67e908c76b2a62.aspx

Liten utställning i
väntan på museet

Porslins- och plastföremål visas
SOMMARBILDSTÄVLING
/link/6d8370dbda3b45bf8c61bfca2192c377.aspx

Tävla om presentkort värt 1 000 kronor!

Skicka din bästa bild till oss
MEST LÄST IDAG
MEST LÄST IDAG