FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Bruno

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Onsdag
17 juli 2019

10 händelser i Nacka
från nyhetsåret 2018

Nacka 08:29 | 25 december 2018

NVP listar tio nyhetshändelser från året som gått.

Dom efter rånvåg mot ungdomar
En rånvåg mot ungdomar pågår under slutet av 2017 och fortsätter in på det nya året. I maj döms fem ungdomar för sex rån i december 2017, varav tre utförts i Nacka. I ett annat uppmärksammat fall i mitten av januari, då en åttaåring under knivhot rånades på väg hem från skolan i Järla sjö, läggs dock förundersökningen ner.
Polisen tror att ungdomars allt dyrare attribut i form av märkeskläder och mobiltelefoner gjort att personrånen ökat. 

Havsutsikt på väg till stan
Nackaborna kan numera insupa havsluft hela vägen till och från Stockholm. I april öppnas en ny gångväg på 400 meter mellan Marinstaden och Svindersviks herrgård, som knyter ihop Nacka strand och Södermalm i en sammanhållen sträcka med hav i sikte.

Man dömdes för kvävningsmord
En 35-årig man döms i juni till 16 års fängelse för mord på sin före detta partner i Fisksätra. Kvinnan hittades död i sin bostad i augusti 2017. Det var den nu dömde mannen som slog larm och ärendet utreddes först inte som ett brott, men enligt rättsläkaren kvävdes kvinnan när hon fick tabletter nedpressade i halsen samtidigt som någon höll för hennes mun. Mannen nekar till brott, men tekniska bevis i form av mobilposition och DNA-spår leder ändå till en fällande dom.

Markbrand rasade i juni
Den 15 juni blossar en stor markbrand upp i Nacka. I den snustorra terrängen brinner som mest ett nio hektar stort område mellan Vikdalen, Marinstaden och Värmdöleden. Rökpelaren syns vida omkring och lågorna är synliga bara några meter intill 222:an. Vägbanan hjälper dock till att begränsa spridningen. Efter en stor släcknings-insats och vattenbombning anser räddningstjänsten efter två dygn att branden, som misstänks vara anlagd, är under kontroll. 

Sprängsalva vid stadshuset
Klockan 12 den 25 september går den första sprängsalvan vid Nacka stadshus. Området har dessförinnan avskogats. Här ska det området Nya gatan byggas, med cirka 1 100 bostäder. I december vittnar villaägare i närheten om sprickbildning till följd av sprängningarna, som kommer att fortgå hela 2019.

Historiskt ras för M i valet
I kommunalvalet  behåller Alliansen greppet med 33 av 61 mandat i kommunfullmäktige. Men för Moderaterna i Nacka, som länge haft en starkt dominerande ställning, blir valresultatet dock en kalldusch. Deras dryga 30 procent av rösterna innebär det sämsta valresultatet sedan 1976 och för första gången sedan 1980-talet behöver de stöd av samtliga övriga allianspartier för att få majoritet. Bäst går det för C och SD som ökar med tre mandat vardera. 

Slutpunkt för gamla Slussen
Den 2 maj togs den gamla bussterminalen vid Slussen ur bruk. Tre dagar senare avslutades även de juridiska turerna kring den nya terminalen i Katarinaberget, när mark- och miljööverdomstolen inte gav prövningstillstånd för överklagandet av bygget.
Den nya provisoriska terminalen, som ska användas i fem år, innebär ökad trängsel för både bussar och resenärer. Ett problem av problemen är att en enda hiss leder från stadsgårdskajen upp till anslutande t-banenedgång vid Slussen.
Under hösten sattes sex nya linjer in mot stan, som undviker Slussen och bland annat kör till Kungsholmen.

Lösning i tvist om oljehamn
En viktig pusselbit i Nackas stadsbygge är lösningen på tvisten om Bergs oljehamn. Nacka kommun vill bygga 2 000 bostäder i området och hade sagt upp Cirkel K från 31 december — men Cirkle K ville vara kvar till 2059. I december träffar parterna en överenskommelse, innan de ska mötas i mark- och miljö-överdomstolen, som innebär att Nacka får tillgång till marken 2036.

91-åring vann strid om boende
En annorlunda vårdtvist i Nacka handlar om Ajan Stephenson Möller, 91 år. När Nacka kommun i mars nobbar plats på ett särskilt boende överklagade hon beslutet till förvaltningsrätten och får rätt. Men kommunen väljer att dra ärendet vidare. 
Innan kammarrätten meddelat dom drar dock kommunen i oktober tillbaka sitt överklagande, med hänvisning till att beslut fattats på fel nivå.

Slutet för Vittra i Orminge
I Nacka finns på sikt ett stort behov av nya skolor, men i början av december läggs en befintlig skola ner. Via ett mejl informeras föräldrar, personal, barn och elever på Vittra-skolan i Orminge att vårterminen 2019 blir den sista. Enligt ägaren Academedia är anledningen att beläggningen på skolan är för dålig. Beslutet -berör 175 barn och ett 30-tal anställda.

Annons Annons
UTSTÄLLNING
/link/ffa4fc6270e34005af67e908c76b2a62.aspx

Liten utställning i
väntan på museet

Porslins- och plastföremål visas
SOMMARBILDSTÄVLING
/link/6d8370dbda3b45bf8c61bfca2192c377.aspx

Tävla om presentkort värt 1 000 kronor!

Skicka din bästa bild till oss
MEST LÄST IDAG
MEST LÄST IDAG