FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Bartolomeus

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Lördag
24 augusti 2019

Krönika

Vardagshjältar kliver fram när det blåser hårt

Krönika 06:30 | 08 januari 2019

Efter stormen Alfridas framfart under förra veckan blev både Nacka- och Värmdöbor strömlösa.

I Nacka fick boende i Vikdalen och Jarlaberg klara sig utan el i närmare ett dygn. För Värmdöborna var det betydligt värre. Till en början var närmare 10 000 hushåll strömlösa och i fredags saknade fortfarande 1 300 hushåll el. 

Min personliga erfarenhet av strömavbrott är tämligen begränsad. Det enda längre strömavbrott som jag kan komma ihåg att jag upplevt skedde i december 2012. Nästan hela södra Stockholm, drygt 80 000 hushåll, var utan el i tre-fyra timmar och varken tunnelbana eller kyldisken på mataffären fungerade. 
Jag ägnade så gott som avbrottets alla timmar åt att försöka ta mig hem och det drabbade mig egentligen inte mer än en vanlig trafikstörning — även om becksvarta tunnelbaneperronger är något jag gärna slipper i framtiden. 

Från att som liten tycka att strömavbrott, med den där sällsynta, kompakta tystnaden och tända ljus, var något spännande genererar nu tanken på att vara utan el snarare lätta panikkänslor. Så det är med lättnad jag kan konstatera att strömavbrotten i min bostad har varit få. Hittills har jag aldrig — peppar, peppar — behövt vara strömlös någon längre stund. Och tur är väl det, för jag äger inte ens en batteridriven ficklampa. 
Jag förstår att den totala avsaknaden av saker som skulle underlätta vid ett elavbrott är sprungen ur att vara van vid ett samhälle där jag kan ta allt för givet. Utan att ha reflekterat över det ser jag värme, glödlampeljus, fungerande spis, kyl och frys som självklarheter i min vardag.

Förhoppningsvis skulle jag resonera annorlunda, och förbereda mig på ett bättre sätt, om jag bodde i ett område där strömavbrotten var mer vanligt förekommande. 
Om inte skulle jag bli tvungen att förlita mig på vardagshjältar som de på Värmdös hunddagis i Hemmesta. De öppnade dörrarna för elavbrottsdrabbade Värmdöbor och erbjöd såväl möjlighet att laga mat som sovplats. 
För trots allt besvär som ett strömavbrott ställer till med går en sak inte att förneka — det, och andra obekväma händelser, öppnar ofta upp för mer medmänsklig hjälpsamhet.

Annons Annons
LÄGER
/link/2c2dc833c40847b3aa58a6a8c5b05242.aspx

Uppdrag: Rädda jorden

De komponerar sitt eget lajv
MEST LÄST IDAG
MEST LÄST IDAG