FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Bartolomeus

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Lördag
24 augusti 2019

Krönika

Tack för mig — nu
drar jag åt skogen

Krönika 06:30 | 02 januari 2019

Det har blivit dags att tacka för mig. Efter åtta år gör jag mitt sista nummer som chefredaktör för Nacka Värmdö Posten.

Och det var drygt 15 år sedan jag klev in genom dörren till redaktionen i Villa Pauli för allra första gången, då som extraknäckande sportreporter under tiden jag pluggade ekonomi.
Det känns smått absurt, så här i backspegeln, att det där extraknäcket utmynnade i något som varade så länge. 

15 år är förvisso en ganska kort tid, men samtidigt känns den otroligt mycket längre om man börjar blicka tillbaka. Exempelvis så var snittpriset på en villa i Nacka cirka tre miljoner kronor 2003, i Svensk mäklarstatistiks senaste mätning låg det runt åtta miljoner.

Men prisutvecklingen har inte hindrat tillväxten i kommunerna. Den tid då Nacka och Värmdö var ett ”fyndområde” utanför stan där man kunde slå sig ner med familjen i en villa är sedan länge förbi. Faktum är att villorna sedan ganska länge är färre än lägenheterna i Nacka, så någon villakommun är det inte längre i den bemärkelsen. 
I Värmdö är de som bor i villa fortsatt i majoritet, åtminstone i några år till.

Tillväxten av människor och bostäder är något som präglat Nacka och Värmdö under mina år på NVP. Få andra kommuner har växt så mycket under de senaste 15 åren. På redaktionen har det märkts inte minst när de ”gamla” Nacka- och Värmdöborna protesterat mot byggen som ska ge plats för de nya. 

Jag ska inte kalla det för en protest, men en viktig anledning till att jag kliver av chefredaktörsrollen är faktiskt bostadsmarknaden. 

Bostäder, tid och pengar är en följetong som på många sätt speglar förutsättningarna för livet — inte minst i Stockholmsregionen. Behov av mer rum ställer nästan alltid krav på en stor inkomst. Alternativet är att flytta till länets utkanter, men då ökar ofta kraven på resande och tiden krymper. Därför lämnar jag länet — och drar åt skogen.
Förhoppningen är att det ska ge både mer tid och ett mindre behov av pengar. Jag skulle gissa att många hyser liknande förhoppningar — men om det funkar får man aldrig veta om man inte testar.

Till sist vill jag tacka alla läsare som hjälpt till att göra en riktigt bra lokaltidning. Under en tid kommer jag att finnas med lite i bakgrunden och hjälpa till på tidningen, men här gången räcker nog inte extraknäcket i 15 år till.

Annons Annons
LÄGER
/link/2c2dc833c40847b3aa58a6a8c5b05242.aspx

Uppdrag: Rädda jorden

De komponerar sitt eget lajv
MEST LÄST IDAG
MEST LÄST IDAG