FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Bartolomeus

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Lördag
24 augusti 2019

Krönika

Cykelns tid är här och nu

Krönika 06:30 | 11 december 2018

Nacka kommun har de senaste åren börjat strössla med cykelprojekt. Här är några exempel: ”Cykla på vintern” är inne på tredje året i rad — där ska de 45 utvalda cyklisterna inspirera sin omgivning och rapportera till kommunen vilka brister det finns på vägarna. 

I projektet ”En cykelvänlig arbetsplats” vänder sig kommunen till näringslivet, för att berätta hur man kan göra det enklare för sina anställda att ta cykeln till jobbet. Lyckas företagen att uppfylla kriterierna får de diplom. 

Nu har Nacka kommun också beslutat att från och med 2019 ekonomiskt gå in och stötta Cykelfrämjandets kurs ”Frihet på cykel”. Den senare är ett projekt där frivilliga svenskar lär nyanlända att cykla, samtidigt som det blir en naturlig ingång till möten.

Politikerna kanske har insett att cykeln blivit ett allt viktigare redskap för att kunna förändra tröga beteendemönster. De tre nämnda exemplen skulle i bästa fall kunna avlasta biltrafiken i morgon- och kvällsrusningen, förbättra integrationen lokalt och få företagen att hälsoskryta — eftersom de gör något för miljön och sina anställdas hälsa.

Insatserna är också i allra högsta grad relevanta. Cyklandet till och från Nacka har bara i år ökat med minst 50 procent. Hittills i år har 780 000 cyklister passerat mätstationen i Sickla jämfört med 521 000  förra året. I november har 20 000 fler cyklat än under samma månad förra året.

Allt fler verkar alltså även strunta i att ställa cykeln när det blivit vinter. Om det beror på elcykelpremier, knökfulla bussar, Slussen, Nacka stad-byggen, att det blivit trendigt eller ett försök att få in motion smidigt i vardagen — spelar mindre roll.

Mitt huvudmotiv för att börja cykelpendla var i juni när plattformarna på tunnelbanans gröna linje skulle rustas upp. Sedan har jag bara fortsatt. För min del handlar det om att jag spar tid till jobbet och mår bättre (okej, det känns motigt i minusgrader). Hur som helst, så mycket som jag cyklat i år har jag nog inte trampat sedan jag använde BMX i slutet av 80-talet — och det om något måste ju tyda på att det är medvind att fortsätta ösa på med cykelinsatser.

Annons Annons
LÄGER
/link/2c2dc833c40847b3aa58a6a8c5b05242.aspx

Uppdrag: Rädda jorden

De komponerar sitt eget lajv
MEST LÄST IDAG
MEST LÄST IDAG