FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Bruno

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Onsdag
17 juli 2019

Krönika

Ryno Quantz och Jalmar Carlsson på uppdrag för NVP någon gång i början av 90-talet.

NVP 30 år: "Byggprojekt
som fortfarande står stadiga"

Krönika 11:02 | 06 mars 2019

Nej, det känns inte som igår.
Och, nej det har inte satt några jättespår.
Men för 30 år sedan byggdes Globen färdig, och den nya tidningen Nacka-Posten kom ut. Jag var faktiskt med på ett hörn i båda projekten.

Okej, vi kan snabbt hoppa över stolsryggsmonteringen på etage tre i Globen och återgå till Nacka-Posten (ja, den hette det i ett par år innan Värmdö kom in i namnet och på sidorna).
Jag var med under Nacka-Postens första fem tuffa, utmanande och till sist lyckosamma år.
Det unga tidningsföretaget hade en offensiv inställning från början, välkomnade entusiasm, energi och lokalkännedom — och satsade stort på sportnyheter. Jag passade in.

Som idog papperstidningsläsare på 70- och 80-talen läste jag allt som stod i Dagens Nyheter samt i dåtidens Nackatidning, NST, och det var såklart intressant att en ny tidning dök upp i brevlådan då på våren 1989 (när NST lagt ner). Så när det dök upp en annons om att NP sökte extrapersonal på sporten tog jag mod till mig och ringde upp. Det var ju tidernas möjlighet.
Jag stegade upp på redaktionen, som då låg i gamla Folktandvårdens lokaler i Ektorps centrum. I en trång liten lokal med massor av papper, datorer, fotografier, ljusbord och kaffekoppar trängdes ett gäng entusiastiska journalister och annonssäljare. Ingen var över 30 år, men ändå vuxna och rutinerade affärsmän och tidningsfolk i mina ögon. Förebilder.

Någon dag senare satt jag i Nacka ishall. Nacka HK mot Vallentuna, Nacka-seger med 9–4 och jag fick publicerat en halvsidesartikel tisdagen efter. 
Nacka-Posten hade det tufft de första åren, men klarade sig igenom kriserna, jag märkte mest av detta att jag behövde jobba på Konsum och plugga (få studiemedel) för att klara ekonomin. Men i takt med att Nacka, och inte minst Forum Nacka (som det var oerhört viktigt att kalla det då) och matbutikerna växte stärktes också Nacka-Posten.
Jag fortsatte att skriva om allt annat, eftersom jag mer eller mindre bodde på redaktionen. Det blev bränder, olyckor, Lundellkonsert i Myrsjö, valvakan när M tog över i Värmdö, Gotland runt-starten i Sandhamn, men främst kriminalnotiser. Varje vecka tog jag redaktionsbilen, en gammal röd Mazda 626, in till Södermalm där Nacka tingsrätt låg vid den tiden för att hämta domar. Sjukt spännande och givande.

Det har såklart hänt en massa annat under de här åren. Folk har kommit och gått. 
Själv var jag borta från NVP i 24 år. Men jag har alltid längtat tillbaka. Hembygden och lokaljournalistiken lämnar man aldrig. NVP finns kvar. 30 år och vuxen.

Annons Annons
UTSTÄLLNING
/link/ffa4fc6270e34005af67e908c76b2a62.aspx

Liten utställning i
väntan på museet

Porslins- och plastföremål visas
SOMMARBILDSTÄVLING
/link/6d8370dbda3b45bf8c61bfca2192c377.aspx

Tävla om presentkort värt 1 000 kronor!

Skicka din bästa bild till oss
MEST LÄST IDAG
MEST LÄST IDAG