FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Bartolomeus

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Lördag
24 augusti 2019

Krönika

”Bygger ingen blir det inte mycket till stad”

Ledare 06:30 | 04 december 2018

Nacka bygger stad. Eller egentligen kanske man ska säga att Nacka vill bygga stad, för om ingen bygger blir det väl inte mycket till stad?

De flesta av er har säkert redan läst eller hört om att det har blivit en tuffare marknad för nyproducerade bostäder. Och även lokalt finns exempel på nybyggda, pris-sänkta bostadsrätter som är klara för inflyttning.

Och sett över tid var det väl nästan oundvikligt med ett hack i bostadsbyggarkurvan för ett sådant projekt som Nacka stad är: Ett löfte om 13 500 nya bostäder, som ska byggas mellan 2014 och 2030 i utbyte mot att tunnelbanan angör kommunen.

Visst, kritiker mot sådana här jätteprojekt finns alltid. Men frågan är om inte kritiken de senaste veckorna börjat bli lite mer än onda aningar, när till och med Nackas högsta tjänsteman i frågan börjar ana oråd.
Det var SvD som återgav stadsbyggnadsdirektören Gunilla Glantz syn på det rimliga i att sy ihop paketet på 13 500 bostäder under branschmötet ”Bostadsdagen” på Berns häromveckan.

Enligt SvD ska Glantz ha sagt att så många nya bostäder är ”Ett tufft pensum för ett ganska stort och svårplanerat område. Det handlar om sådant som dagvatten, riskavstånd, buller. Det är inte så enkelt”.

På samma branschdag varnade WSP:s bostadsanalytiker Linda Lövgren företagare på plats för att ha en övertro på bostäder längs statligt planerade tunnelbanelinjer och järnvägar. Hon utesluter inte att marknaden kan tvärstanna i sådana områden.

En övertro på marknaden, och Nackas attraktionskraft, är kanske ett av stadsbyggets problem? Åtminstone tycker en allianspolitiker som mejlat mig att det saknas en öppen politisk diskussion om riskerna med stadsbygget.

Gunilla Glantz sa enligt SvD en annan sak på Berns, som beskriver det samhällsbygge som redan pågår och inte bara handlar om bostäder: -”Sverige var bra på att bygga samhälle på 70-talet. Men vi har inte -varit bra på samma vis sedan 90-talet. Det har blivit barackskolor. Det är en utmaning att bygga utan att höja skatten, för då blir man inte omvald.” 
En fråga som i högsta grad är konkret i Nacka redan nu. 

Annons Annons
LÄGER
/link/2c2dc833c40847b3aa58a6a8c5b05242.aspx

Uppdrag: Rädda jorden

De komponerar sitt eget lajv
MEST LÄST IDAG
MEST LÄST IDAG