FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Bartolomeus

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Lördag
24 augusti 2019

Krönika

Ett år med växtvärk

Krönika 10:17 | 27 december 2018

Det är den tiden på året då man, om man jobbar på en tidningsredaktion med säte i en sekelskiftesvilla i Storängen, mer eller mindre tvingas till reflektion.

För att få ihop sex fullmatade sidor med återblickar på årets största nyheter, bästa citat och snyggaste bilder måste man gå igenom vad man egentligen rapporterat om de senaste tolv månaderna.

Och nog finns det mycket att ta av — från spräng­salvor, Slussenträngsel och skolnedlägggning till konstnärsprotester, knölvalar och kommunvalsresultat. Det är svårt att sammanfatta något så spretigt och mångfacetterat som ett helt år i två stora och växande kommuner.

Om jag ändå tillåter mig att ta ett steg tillbaka, är det nog ändå just växandet som är det centrala, det som genomsyrar var och varannan artikel 2018.
Att Nacka och Värmdö expanderar är i sig inget nytt. Häromdagen kom en sammanställning av statistik från Statistiska centralbyrån som visade att Värmdö faktiskt ligger i toppskiktet i landet när det gäller befolkningsökningen de senaste 50 åren. Antalet Värmdöbor har ökat med nästan 300 procent sedan 1968 — den fjärde största befolkningstillväxten i landet. Även i Nacka har antalet invånare skjutit i höjden och ökat med 145 procent under perioden.

Men sällan har väl expansionen påverkat på så många nivåer som just i år. Den tillfälliga Slussenterminalen, busslinjerna som får nya slutstationer, sprängningarna vid Nya gatan, kampen för mer idrottsytor i Nacka, parkeringsproblemen i Gustavsberg, debatten om Österleden, planeringen för en ny storskola i Charlottendal, ja, kanske kan man även delvis härleda Moderaternas stora tapp i Nackavalet till den kraftiga utbyggnaden och dess konsekvenser.

Samtidigt är det intressant att jämföra dessa stora, samhällsomvälvande processer med vad som blir mest läst på vår sajt. Där ligger istället artiklar av mer händelsebaserad eller kuriös natur i topp, som de nämnda knölvalarna vid Sandhamn, den stora markbranden i Nacka, trafikolyckor, avlivningshotade getter och försvunna personer.
Vilken tur att vi har utrymme och möjlighet att skildra allt detta, så att ni, våra läsare, får en rimlig nutidsorientering i era hemtrakter en gång i veckan, året om. Det ska vi fortsätta med även 2019!
Ta det som ett löfte.

Tillbakablick på nyhetsåret

Här kan du läsa NVP:s sammanfattningar av nyhetsåret 2018 i Nacka och Värmdö

Annons Annons
LÄGER
/link/2c2dc833c40847b3aa58a6a8c5b05242.aspx

Uppdrag: Rädda jorden

De komponerar sitt eget lajv
MEST LÄST IDAG
MEST LÄST IDAG