FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Reinhold, Reine

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Tisdag
16 juli 2019

Insändare

"M måste lyssna mer på medborgarna"

Insändare 15:13 | 05 december 2018

"I Nacka upplevs stadsprojektet främst som drivet av M. Hur har det då gått för M i valen? Jo, M tappade 6,7 procent från 2014 till 2018 och hela 13,7 procent från 2010 till 2018!" Det skriver Eva Nisser från nätverket Hela Nacka.

Arkitekten Gert Wingårdh skriver i en debattartikel (GP 16/11) att ”det byggs mycket fult i dag, mer fult än på mycket länge till och med” och att vi skapar ”oproportionerliga, trånga och mörka bostadsmiljöer”. Det går inte att ”flytta husen närmare varandra med argumentet att det då blir mer ’urbant’”.

När nu Nacka bygger stad är oron stor över att vi just är på väg att bygga fult, tätt och utan hänsyn till människors behov. En skog som Lillängsskogen kan aldrig ersättas av några träd längs en gata eller en ”pocket park”. En hård exploatering som ger vinster i dag kan innebära stora kostnader i morgon. Det finns ordentligt med forskning på detta område.
Arkitekten bakom det förkastade Nobel Center, David Chipperfield, pekar på att det blir problem med marknadsdrivet byggande styrt av kortsiktiga intressen, eftersom städer är långsiktiga projekt.

Stockholmarnas protester har börjat ge effekt. Borgarrådet Joakim Larsson, M, stod så sent som den 29 september på Nybroplan och försvarade Nobel Center. Sedan kom det ett val och M tappade 6,3 procent i Stockholm jämfört med valet 2014 och 13,5 procent jämfört med 2010. 
Nu säger Larsson: ”Den viktigaste frågan tror jag därför nu är att vi börjar fokusera mer på kvalitet i stället för kvantitet.” Vore inte så dumt som ledord även här i Nacka!

I Nacka upplevs stadsprojektet främst som drivet av M. Hur har det då gått för M i valen? Jo, M tappade 6,7 procent från 2014 till 2018 och hela 13,7 procent från 2010 till 2018! Det är i nivå med partivännerna i Stockholm men några slutsatser av valresultaten här i Nacka har vi ännu inte sett.
Även Slussen kan ha påverkat resultaten både i Stockholm och i Nacka.

Därför kommer några tips. 
• Ta del av forskningen om hur vi människor mår beroende på hur boendemiljön ser ut. Hur nära är det till buller eller grönområden, får vi solljus eller blåsiga gator, växer barnen upp på små, stenbelagda ytor utan sol eller kan de springa ut och leka i naturen? 
• Politiker och tjänstemän måste ställa höga krav på byggherrarna. 
• Och sist men inte minst finns det goda erfarenheter av att på riktigt involvera medborgarna i projekten redan på planeringsstadiet — inte när allt är klappat och klart. Öppna, återkommande dialoger där politikerna verkligen är intresserade av medborgarnas syn ger väldigt goda effekter. De som är närboende ett tilltänkt projekt har ofta värdefulla kunskaperna att bidra med. Det är viktigt för makthavare att ta vara på, inte att vifta bort — i en välfungerande demokrati alltså.

Eva Nisser
Nätverket Hela Nacka

Annons Annons
UTSTÄLLNING
/link/ffa4fc6270e34005af67e908c76b2a62.aspx

Liten utställning i
väntan på museet

Porslins- och plastföremål visas
SOMMARBILDSTÄVLING
/link/6d8370dbda3b45bf8c61bfca2192c377.aspx

Tävla om presentkort värt 1 000 kronor!

Skicka din bästa bild till oss
MEST LÄST IDAG
MEST LÄST IDAG