FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Bartolomeus

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Lördag
24 augusti 2019

Insändare

Gula byggningen i Gustavsbergs hamn.

”Horribelt att vilja sälja Gustavsbergs historia”

Insändare 14:19 | 17 december 2018

"Hur kan ni i ledningen tro att ni bara kan göra vad som helst av våra gemensamma rötter och även vår stolthet?" Den frågan ställer Marianne Landqvist, ordförande i Gustavsbergs Porslinsmuseums vänner.

"Detta är det bästa kommunledningen i Värmdö kan göra för sina invånare." I förra numret av NVP svarar kommunstyrelsens ordförande, Deshira Flankör, M, så på en fråga från NVP om varför kommunen bör sälja de mest historieladdade byggnaderna runt Gustavsbergs hamn, sammanlagt uppemot 13 fastigheter.

Flankör medger också mycket blygsamt att man inte är så bra på att sköta gamla byggnader. Ja, det har vi märkt! Ett exempel: den så kallade Gula byggningen, som dominerar Farstavikens strand och som är den första byggnaden vid grundandet av porslinsfabriken 1825, har under det senaste decenniet vanskötts på ett uppenbart sätt. Det kanske tråkigt nog beror på att man inte alls intresserat sig för att hålla de äldre byggnaderna i gott skick.

Att man nu vill sälja ut Gustavsbergs historia till privata företag är helt enkelt horribelt. Hur kan ni i ledningen tro att ni bara kan göra vad som helst av våra gemensamma rötter och även vår stolthet? De planerade försäljningsobjekten symboliserar ju så tydligt årsringarna i vår historia. 

Sedan när ligger det inte i kommunens verksamhet att förvalta fastigheter? De flesta av oss hoppas ju att ni känner ett ansvar även för den kultur som utvecklats före er tid i ledningen. Anser ni att symbolvärde är ett fult ord? Jag hoppas på att få svar på dessa frågor och att ni snarast arrangerar ett öppet informationsmöte för allmänheten!

Marianne Landqvist 
Ordförande i Gustavsbergs Porslinsmuseums vänner

Annons Annons
LÄGER
/link/2c2dc833c40847b3aa58a6a8c5b05242.aspx

Uppdrag: Rädda jorden

De komponerar sitt eget lajv
MEST LÄST IDAG
MEST LÄST IDAG