FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Bartolomeus

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Lördag
24 augusti 2019

Konstsekreterare Nanna Leth fyllde förra veckan Nacka konsthall med verk inför att Vintersalongen öppnade i lördags.

Mycket konst att se i
vintersalonger och ateljéer

Kultur & Nöje 10:02 | 24 november 2018

Bland 270 inskickade verk av 90 Nackakonstnärer visas nu totalt 73 verk i Vintersalongen i Nacka konsthall. I år har intresset för att skicka in animerad film varit större än tidigare år.

Något tema för de efterlysta verk-en har Nacka konsthall inte haft i år, när man bett konstnärliga personer med anknytning till Nacka att bidra till årets salong. 

90 personer hörsammade efterlysningen av verk och 39 av dem finns nu att beskåda i Nacka konsthall fram till söndagen den 13 januari.
– Det skickas alltid in mycket djur, också i år, men i år har det varit lite mer skulptur än andra år och lite mindre foto. Och så har vi valt ut fem animerade filmer, det är fler än tidig-are, säger konstsekreterare Nanna Leth, som ansvarar för konsthallen.

Måleri dominerar stort och bland stilarna finns både popkonst och socialrealism.
– Konsten är ett fritt forum för idéer. Vi människor kan smittas av andras idéer och skapa egna uttryck. Jag gillar konst där man blir sugen på att uttrycka sig själv, säger Nanna Leth. 

”En inre bild”
Kerstin Hagman, som till vardags bemannar Dieselverkstadens informationsdisk, målar också en del, bland annat akvarell och akryl. Nu behöver hon bara gå någon meter in i konsthallen för att se sitt verk ”Migranterna” — ett av verken som har valts ut till årets Vintersalong.
– Tavlan representerar en sida av mig där jag intresserar mig för världen, i det här fallet två flyktingar som kommit till ett miljonprogramsområde. Det är inte fotorealistiskt föreställande utan är mer en inre bild, säger hon. 

Utställningen öppnade i helgen.

Öppna ateljéer i G-studion
Kommande helg finns det även möjlighet att möta konstnärer och hantverkare i G-studion i Gustavsberg. Traditionsenligt hålls ateljéerna öppna inför julen och i år är det lördagen den 1 och söndagen den 2 december. Också konstnären Anders Wallin har sin ateljé i Gustavsberg öppen.

Samma helg är det Vintersalong också i Grünewaldvillan i Saltsjöbaden. Nio konstnärer som kallar sig för Saltsjöbadsgruppen visar måleri, skulptur, textil och foto. 

Lokal konst även utanför kommuen


Ännu fler möjligheter att möta lokala konstnärer finns i Edsviks konsthall i Sollentuna och på Galleri c/o Bauer i Gamla stan. 

I Edsviks konsthall visas fotografier av Nackafotograferna Lennart Kaltea och Truls Nord i utställningen ”Black star” till den 2 december. De och många andra inbjudna konstnärer har på olika sätt ”hanterat de mörkare aspekterna av mänsklighetens historia”.

På c/o Bauer Gallery visar skribenten, översättaren och journalisten Evelyn Julia Dahlberg från Värmdö målade porträtt av kvinnliga författare, journalister och poeter i utställningen ”Female writers” 1-6 december. 

Jeanette Bauer från Ingarö visar sedan utställningen ”Hav” veckan efter.

Annons Annons
LÄGER
/link/2c2dc833c40847b3aa58a6a8c5b05242.aspx

Uppdrag: Rädda jorden

De komponerar sitt eget lajv
MEST LÄST IDAG
MEST LÄST IDAG