FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Bartolomeus

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Lördag
24 augusti 2019

Thiago Valdi och Liam Bononi.

Tunnelbanans entréer
platser för ny konst

Kultur & Nöje 15:20 | 31 augusti 2018

Tre nya konstverk kan ses i Nacka från och med lördag — en muralmålning i Järla, en teleporteringskiosk i Sickla och sju fönster vid Nacka Forum.

De som passerat viadukten över Värmdövägen i Järla har kunnat se hur en muralmålning föreställande barn och fåglar växt fram de senaste veckorna. Det är ett av tre konstverk som ingår i Nackas satsning Konsten att bygga stad, där kommunen bett byggherrar att bidra med konstverk under den tid stora delar av västra Sicklaön är en byggarbetsplats.

Just de här tre konstverken ska markera de framtida entréerna till tunnelbanestationerna och resande är ett tema.

Barnen under Järlabron har målats av de brasilianska konstnärerna Liam Bononi och Thiago Valdi, internationellt uppmärksammade för muralmålningar, som bjudits in till Nacka av organisationen Streetcorner.

– Vi arbetar med fotorealistiska bilder. De gör ett större intryck på de som ser bilden. Det berör och skapar kontakt mellan människorna och staden. Det gör staden mer levande, säger Liam Bononi.

Skapar illusioner
Konstnärskollegan Thiago Valdi har jobbat med den stilen i tio år.
– Det kräver mycket arbete, men jag tycker om den fotorealistiska stilen därför att man kan överraska och skapa illusioner, säger Thiago Valdi, som bland annat målat fasader i Brasilien och på festivaler i Europa.

– På väggen finns en rödhake, som är en lyckobringande fågel, och barnen, som är framtiden. Det är inte något politiskt budskap i målningen, utan det här är dekorativt, säger Mikael Rickman på Streetcorner, som hoppas att muralmåleri ska få en plats på fler fasader i Stockholmsområdet.

Framtidens resande
Kiosken i Sickla är ett verk där du kan teleporteras till andra platser i Nacka.
– Eftersom det handlar om att uppmärksamma resande har vi byggt om en telefonkiosk till en interaktiv teleporter så att man kan resa till tre olika platser i Nacka och uppleva de platserna. Teleportering är det ultimata sättet att resa, och vi kan säga att vi är en informell research- och development-gren för SL, säger konstnären Olle Bjerkås, som skapat verket tillsammans med Johnny Karhinen.

 

 

Det tredje verket finns i skogsdungen mellan Nacka stadshus och Nacka forum samt vid det norra fästet av gångbron över Värmdöleden. Det är designbyrån Note, och bland annat inredningsarkitekten och Nackabon Daniel Heckscher, som skapat det tillsammans med Charlotte Ackemar.

– Vi har tagit fasta på temat väntan, inte som något ont, utan något fint, som i väntan på staden och väntan på tunnelbanan. Det står sju fönsterramar i dungen och en ensam på berget på norra sidan av motorvägen, vid gångbrons brofäste. De är gjorda i blankpolerad plåt som nästan blir som speglar. De ska vara som fönster i realtid som man kan se på håll, gå igenom eller sätta sig i, säger han.

Daniel Heckscher och Charlotte Ackemar. Foto:Kristoffer Fagerström/Note

 

Ska viasualisera tunnelbanan
Stadskreatören Fredrika Friberg arbetar med att skapa konst när Nacka bygger stad.
– Med verken visualiserar vi var entréerna till tunnelbanan ska ligga och skapa magiska oaser på de här platserna, säger hon.

Nacka inspirerar byggherrar att finansiera konsten och det är byggherrarna tillsammans med kommunen och en konstkonsult som valt kreatörerna.

– Vi håller just på att skapa Nackas kreatörspool, där intresserade konstnärer och kreatörer kan anmäla intresse om att skapa konst. Det sättet att arbeta med ett dynamiskt inköpssystem för konst är vi unika med i Sverige, säger hon.

Annons Annons
LÄGER
/link/2c2dc833c40847b3aa58a6a8c5b05242.aspx

Uppdrag: Rädda jorden

De komponerar sitt eget lajv
MEST LÄST IDAG
MEST LÄST IDAG