FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Bartolomeus

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Lördag
24 augusti 2019

Talande djur i
Ormingebons manga

Kultur & Nöje 11:17 | 27 september 2018

En tusen sidor lång tecknad historia om det magiska djurpensionatet Noaks park, och en djurskötare som förstår vad djuren säger. Det projektet håller serietecknaren Joakim Waller, Orminge, sysselsatt just nu. Den här veckan släpps del två av fem i mangaserien ”Penguin rumble”.

Joakim Waller är en av sex medlemmar i Sveriges enda förlag som är helt inriktat på den japanska serieformen manga. De kallar sig Nosebleed studio, och i maj släpptes den första delen i Joakim Wallers mangaserie ”Penguin rumble”. På bokmässan den här veckan släpps del två.

Historien och teckningarna innehåller lågmäld humor, lite mystik och en aning spänning. Och många mer eller mindre söta djur.
– Det är vardagshumor, en barn- och ungdomskomedi, även om den innehåller allvarligare stunder också, säger Joakim Waller.

Målgruppen är läsare från nio år och uppåt.
– Om jag jobbar halvtid med serien tar det ett år att göra färdigt en bok, och planen nu är att det ska bli en serie på fem böcker. 

Det beror på att varje del består av över 200 fulltecknade sidor. 
Hur kom det sig att du fastnat för manga?
– Jag har tecknat sedan jag var liten och upptäckte tidigt att manga var väldigt coolt och hittade serier som inspirerade. Det är det perfekta mediet där man berättar i både text och i uttrycksfulla bilder, där man kan zooma in och teckna dramatiskt. 

Det var under Joakim Wallers två år på serietecknarskola på Malmö universitet som de tre pingvinerna i ”Penguin rumble” först skapades, när Sydsvenska dagbladet sökte nya serier.

Vill ta över världen
– Mina strippar kom inte in i tidningen, men pingvinerna levde kvar och nu har pingvinernas liv på djurpensionatet Noaks park blivit serie. 

De tas om hand av den nyanställda djurskötaren Erika, som till sin förvåning förstår vad djuren säger. Framför allt pingvinerna samtalar hon med, varav en ska rymma från parken för att ta över världen och en annan uppfinner alla möjliga användbara prylar.  
Det som är speciellt med historien är att den inte utspelar sig i japanska miljöer utan i Stockholm. 
– Serien ska översättas och ges ut i Tyskland och förhandlingar sker om utgivning i fler länder. Intresset för serier blir större och större för varje år. I år är första gången som vi på förlaget är med på bokmässan, säger Joakim Waller.

Annons Annons
LÄGER
/link/2c2dc833c40847b3aa58a6a8c5b05242.aspx

Uppdrag: Rädda jorden

De komponerar sitt eget lajv
MEST LÄST IDAG
MEST LÄST IDAG