FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Bartolomeus

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Lördag
24 augusti 2019

Thea Mårdbrant, operativ chef, och Martin Lagerberg, vd, har många minnen från åren med Nobelberget. Men det är inte sentimentala, än. Förhoppningen är att verksamheten ska leva vidare, dock på annan plats.

Sista festen på Nobelberget

Kultur & Nöje 13:30 | 01 januari 2019

Snart har köerna med förväntansfulla konsert- och klubbesökare ringlat sig upp för backen till Nobelberget för sista gången. Efter en rivningsfest i januari stängs dörrarna för gott till sagan som blev mycket längre än planerat.

204 klubbar, 167 konserter, 22 festivaler, åtta marknader och över 500 000 besökare. Det är siffror som Nobelberget lägger till handlingarna när de flyttar från berget där drygt 500 bostäder inom några år ska byggas.

Man kan tänka sig att det är bråda dagar när verksamheten är nära att avslutas, men när NVP träffar vd:n Martin Lagerberg och Thea Mårdbrant, operativ chef och ansvarig för bokningar, vittnar de om lugn.

– Normalt skulle vi ha jobbat förberedande inför våren, men det är ju inte så mycket kvar nu, säger Thea Mårdbrant och listar vad som vid intervjutillfället finns kvar i kalendern.

Sagan om Nobelberget tog sin början 2015. Fastighetsägaren Atrium Ljungberg ville skapa aktivitet i området och flera personer från Stockholms nöjesvärld engagerades i projektet.

Den sista januari 2015 arrangerades det första eventet — en stor klubbkväll där bland andra Little Jinder stod på scenen. Bakom evenemanget stod Martin Lagerberg och Jakob Grandin, som bland annat arrangerat nattklubb på Trädgården i Skanstull.

– Planen var att testa lokalerna, se om platsen passade för den här typen av evenemang. Och det funkade väldigt bra, säger Martin Lagerberg.
Jon Allesson, affärsutvecklare hos Atrium Ljungberg, avslöjade då för NVP att eventet sannolikt skulle bli starten på Nobelberget som ny kulturarena.

Översköljdes av flyktingvåg
Ambitionen var att starta verksamheten hösten 2015, då med en något större organisation. Fokus skulle ligga på klubb och konsert.
Men de hann inte dra igång. Mitt under planeringen av premiären gjorde sig flyktingkrisen påmind.

– Vi fick kontakt med Refugees Welcome Stockholm, som då jobbade med mottagandet på Centralstationen. Det behövdes boendeplatser och för oss var det ingen tvekan. I stället för att planera öppningsfest styrde vi om och anpassade lokalerna till ett transitboende, säger Martin Lagerberg och fortsätter:

– Det var engagemang 24/7 — det fanns en sjukvårdsavdelning, tolkar och juridisk hjälp på plats. Alla blev så engagerade. Samtidigt visste vi inte hur vi skulle tänka, skulle vi skrinlägga hela klubbidén?

Men efter ungefär två veckor avtog behovet av akutplatser. Boendet avvecklades och en ny premiär för nöjessatsningen planerades till november. Ambitionerna var högt satta.

– Planen var att öppna Stockholms största klubbdistrikt. Vi ville använda alla ytor, vi hade klubb i källaren och planerade att ha öppet varje helg. Men vi insåg ganska snabbt att det inte var så platsen gjorde sig bäst, säger Thea Mårdbrant.

Snart hittade man sin roll och vilken typ av event som passade — konsertlokal vissa kvällar, klubb andra, och samtidigt hitta utrymme för helt andra arrangemang. I närmare fyra år placerande man Sickla på nöjeskartan. Att det skulle bli så länge var aldrig planen.

– Till en början pratade man om ett och ett halvt år. Sedan förlängdes kontraktet gång på gång, säger Martin Lagerberg.

Publiken hittade till Sickla
I början fanns en oro att publiken inte skulle hitta till Sickla. Den visade sig relativt snabbt vara obefogad. Och de menar att Nobelberget inte hade kunnat bli vad det varit om adressen varit mer central i Stockholm. De listar ytorna och att det är få som bor i närheten och därmed störs, som några av fördelarna.

– Sen är det ju så att de som kommer hit är dedikerade för just våra arrangemang. Det är inget ställe man ”bara svänger in på”, och det är kul för alla involverade.
Genom åren har bland annat Silvana Imam, M.I.A, Alan Walker, Viagra boys, MGMT, Yung Lean, Eva Dahlgren, Tegan & Sara och Stormzy stått på Nobelbergets scen. Popagandas efterfester, Ted talks, den elektroniskt inriktade festivalen Sónar, för att nämna några, har också hållits på berget.

När Martin Lagerberg och Thea Mårdbrant blir ombedda att lyfta höjdpunkter är valen inte självklara.
– Emotionellt är det starkaste minnet Refugees Welcome, man blir tagen bara man tänker på det. Sen har jag gillat kontrasterna — klubbar, konserter och marknader. Vår klubb Natten är också minnesvärd, speciellt en valborgsmässoafton. Det kom enormt mycket folk — polisen uppskattade att det fanns cirka

6 000 personer i området, som inte kom in. Och då hade vi 2 500 i lokalerna, säger Martin Lagerberg.
Thea Mårdbrant fortsätter:
– Det finns så många minnesvärda konserter. Mitt första önskemål när vi startade var att vi skulle boka Fat Freddy’s Drop — ett nyzeeländskt sjumannaband. Och i höstas spelade de här.

Nu är det bara en programpunkt kvar i kalendern — en rivningsfest den 12 januari. Drygt 30 dj:s, liveframträdande och fyra gästande festivaler utlovas, bland annat. Dessutom kommer en annan Sickla-bekanting — Angela Wand, som gjorde karaktären Woland i Satans demokrati-föreställningarna i huset bredvid — att hålla i en dystopisk begravningsceremoni.

Flyttare vidare
Även om rivningsfesten blir spiken i kistan för nöjespalatset på Nobelberget är ambitionen att verksamheten ska leva vidare. Om allt går som man hoppas flyttas konsert- och klubbverksamheten till Slakthusområdet vid Globen, och viss verksamhet blir kvar i Sickla.

Och trots att de snart slår igen dörrarna  känns det inte sentimentalt, inte än, i alla fall.
– Kanske kommer postproduktionsdepressionen när allt är tömt och klart. På ett sätt har byggkaoset som nu råder här varit bra — när artisternas transporter börjar krocka med grävskoporna känns det naturligt att gå vidare, säger Martin Lagerberg.

Annons Annons
LÄGER
/link/2c2dc833c40847b3aa58a6a8c5b05242.aspx

Uppdrag: Rädda jorden

De komponerar sitt eget lajv
MEST LÄST IDAG
MEST LÄST IDAG