FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Bartolomeus

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Lördag
24 augusti 2019

I sex år har arbetet pågått med att filmatisera ”Ensamma i rymden”, som bygger på Ältabon Henriks Ståhls pjäs ”Vial”. Pjäsens mörkare drag har tonats ner något i filmversionen.

Rymdäventyr med
en mörk bakgrund

Kultur & Nöje 13:22 | 02 oktober 2018

Vad innebär det för barn att hamna i en utsatt situation där deras föräldrar är försvunna? Henrik Ståhl väjer inte för att låta barn möta komplexa frågor som meningslöshet, evighet och död. Nu står han bakom höstens science fiction- film ”Ensamma i rymden”.

Gladys och Keaton var namn som Henrik Ståhl mötte i en dröm i mars 2011. De fastnade och blev huvudpersoner i en pjäs med namnet Vial.
– Vial är en planet som Gladys och Keaton är på väg emot i ett rymdskepp. De har tvingats lämna jorden, som blivit ”trasig”, och de upptäcker att de är ensamma. Dessutom är deras mamma försvunnen. Det är lite av ett kammarspel med Aniara-känsla.

Otrygg barndom
Liknande känslor av otrygghet och mörka sidor av människor och livet fick Henrik Ståhl själv möta som barn.
– Min mamma sa till mig att hon gärna skulle fylla min tillvaro med rosa moln, men hon kunde inte det. Många personer nära mig blev sjuka och förändrades. Allt kan förändras, och plötsligt kan man vara ensam i rymden. Jag tror att barn kan relatera till komplexa föräldraroller och med frågor som inte alltid är tydliga, utan har många nyanser.
De filosofiska och mörkare frågorna ligger till grund för historien, men nu har den skrivits om och blivit filmen ”Ensamma i rymden”, som nyligen hade premiär.
– Regissören Ted Kjellsson och jag har skrivit filmmanuset och Ted lite mer av en Marvel-kille, och han säger att han Spielbergifierat min pjäs. Det var lite plågsamt, men lärorikt, att se min historia förändras så —  jag är mer inspirerad av Tove Jansson. Men hade den inte gjorts om hade den inte blivit en film.
Ensamma i rymden har tagit sex år och kostat 20 miljoner kronor att förverkliga. Henrik Ståhl, som varit skådespelare på både Dramaten och i flera SVT-produktioner, spelar själv rymdvarelsen Vojajer. Han är dock inte helt lätt att känna igen eftersom han i filmen bär en fem kilo tung mask fylld med motorer och fläktar.

Bokversion för äldre barn
Vial ska återuppstå i ytterligare en version, som bok i vår.
– Pjäsen skrevs för mellanstadiebarn och filmen är tillåten från sju år. Boken ska vända sig till lite äldre barn. Sedan är jag färdig med den här historien.
Men kanske inte riktigt. ”Ensamma i rymden” har blivit väl mottagen, och hittar publiken till biograferna finns det planer på en uppföljare. I oktober ska den också visas på internationella filmfestivaler.

Sömnig pod
Den som vill möta Henrik Ståhl i andra format kan titta på instagramkontot Kirinaja där han lägger upp minutlånga humorinslag, ofta inspelade hemma.
– Det görs för lite innehåll på sociala medier. Jag började 2013 när jag var deprimerad och de små filmerna har varit en räddningsplanka. Henrik på Insta är en olycklig kille som slåss med sina demoner.  
På nätet kan man också hitta podden ”Somna med Henrik”.
– Jag brukade somna till ljudböcker, men tyckte att somna in-poddar var för tråkiga. Nu gör jag poddar där jag bara är jag.  Många som tidigare haft svårt att komma till ro skriver till mig och  säger att poddarna fungerar bra att somna till.

Henrik Ståhl

Henrik Ståhl är 35 år och har spelat i en rad teateruppsättningar och den egenskrivna enmansföreställningen ”Henrik — en tönt”.  På SVT har han skrivit och/eller medverkat i ”Salve”, ”Supersnällasilversara och Stålhenrik”, ”Pomos piano” och ”Superjältejul”.

Annons Annons
LÄGER
/link/2c2dc833c40847b3aa58a6a8c5b05242.aspx

Uppdrag: Rädda jorden

De komponerar sitt eget lajv
MEST LÄST IDAG
MEST LÄST IDAG