FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Josef, Josefina

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Tisdag
19 mars 2019

Ur filmen ”Roboten och valen”.

Robot och val i
stillsam debutfilm

Kultur & Nöje 12:28 | 12 oktober 2018

Jonas Forsman, Gustavsberg, debuterar som filmare med den animerade kortfilmen ”Roboten och valen”.  Den visas på ett 30-tal biografer i höst, med premiär på lördag i Stockholm.

Jonas Forsman har arbetat med animation av speltrailrar, videor och reklam på företag som varit delaktiga i spel som ”Battlefield 1” och filmen ”Hobbit”. ”Roboten och valen”, en stillsam historia om en robot och en hund som upptäcker en strandad val och försöker hjälpa den, är något annat.
– Till vardags gör jag ganska våldsamma grejer och det här är en kontrast. Också tv-program för barn är ganska skrikiga i dag. Jag arbetade på ett företag i Nya Zeeland när jag var på ett valsafari och fick idén att skriva om en robot som har empati för både natur och djur. 

Jonas Forsman har skrivit och regisserat historien och även animerat större delen av filmen. 
– Jag har fått lite hjälp av vänner med olika delar i processen, men eftersom den är gjord på fritiden har det tagit några år att få den klar. På slutet fick vi lite ekonomiskt stöd och det gjorde att vi kunde satsa mer på effekter och ljuddesign. 3D-animation är komplicerat. Man designar figurerna och gör sen skelett i dem som gör att man kan röra figuren. Sedan regisserar man dem, ljussätter, klipper och lägger musik och ljud. Det tar mycket tid. 

Filmen är för de minsta barnen och har ingen dialog. 
– Det är en utmaning, men det gör också att den går att visa i många länder. Den ska visas på flera festivaler för animerad film och kortfilm.

”Roboten och valen” ingår i filmpaket som visas under titeln ”Sagolandet”, bland annat på Bio Rio på lördag.

Annons Annons
SKOLSTREJK
/link/5949af35c4fa420f930302e6dbe65cdf.aspx

Klimatstrejk i Gretas anda

"Kan leda till förändring"
KULTUR
/link/6761fa466bd64a92af848cee603e3eea.aspx

Hyllad kör firar 30 år

Hellsing-hyllningen jubilerar
JUBILEUM
/link/e67a907467614eaaa82434c970dbc64d.aspx

20 år av kalla dopp

De har vinterbadat varje lördag
MEST LÄST IDAG
MEST LÄST IDAG