FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Bartolomeus

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Lördag
24 augusti 2019

Piano och bas i
stillsamma musikmöten

Kultur & Nöje 07:57 | 29 augusti 2018

I helgen går det att lyssna till meditativa versioner av välkända klassiska musikstycken. Duon Pianobasso besöker både Saltsjöbaden och Värmdö.

Pianobasso består av Thomas Gustavsson på piano och Andreas Gustafson på kontrabas och ambitionen är att upphäva gränsen mellan klassisk musik och improvisations­musik, som jazz och rock.

– På musikhögskolan studerade jag både klassisk musik och improvisationsmusik och ända sedan dess har jag velat förena de två genrerna, säger Thomas Gustavsson, som är den som arrangerar duons stycken.

– På Bachs tid var improvisation viktigt för musiker, men i dag är det vattentäta skott mellan den klassiska musikvärlden och improvisationsmusiken. Jag vill få in improvisation i de klassiska mästerverken.

Pianobasso har Jan Johanssons album ”Jazz på svenska” som förebild, och deras första album fick namnet ”Tranquillo”, och det är stillsam och meditativ musik de spelar.  

– Som kantor på sjukhus märkte jag att musik kan hjälpa människor som befinner sig sorg. Det är ur den erfarenheten som stillheten i den musik vi gör kommer. När vi väljer stycken är det utifrån en stark melodi där man kan skala bort orkester- eller körarrangemangen men ändå behålla styckets karaktär, säger Thomas Gustavsson.

Verk av Mozart, Grieg och Wilhelm Stenhammar fanns med på debutskivan, och på ett uppföljande album blir det mer musik av nordiska tonsättare.

– Och mycket Bach, för att han har en sådan komplexitet i musiken utan att han förlorar det väsentliga i melodierna.

Annons Annons
LÄGER
/link/2c2dc833c40847b3aa58a6a8c5b05242.aspx

Uppdrag: Rädda jorden

De komponerar sitt eget lajv
MEST LÄST IDAG
MEST LÄST IDAG