FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Bartolomeus

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Lördag
24 augusti 2019

Pernilla Gesén och Jeanette Milde.

Nackaduon bakom kompisböckerna

Kultur & Nöje 11:32 | 16 augusti 2018

Pernilla Gesén och Jeanette Milde, Nacka, har just släppt den sjätte barnboken i Kompis-serien, som handlar om eleverna i en förstaklass.
Berättelsen har ett lugnt tempo och både text och bilder har inslag av realism.

Barnboksförfattaren Pernilla Gesén är bland annat omtyckt för böckerna i serien om Alva, som i berättelserna bor på Henriksdalsberget i Nacka.

– När jag började skriva Alvaböckerna för 14 år sedan, sökte jag noga efter bästa miljö dit Alva flyttar med sin mamma. Mitt val föll på Henriksdalsringen, eftersom området har ett unikt läge med utsikt över Stockholm, Södermalm och Nacka — samt även eftersom husen är byggda 60-talets och 70-talets satsning på miljonprogrammet.

– Jag är uppväxt i Orminge och Ektorp och nu har jag själv flyttat efter Alva till Henriksdal. Mina fönster syns till och med i bakgrunden på ett omslag på en av Alva-böckerna som skrevs för drygt tio år sedan.

Men Alva-böckerna är ett avslutat kapitel och som författare samarbetar Pernilla Gesén sedan några år med illustratören Jeanette Milde, boende i Ektorp.

Kräver korta texter
Tillsammans skapar de Kompis-böckerna, en serie som handlar om barnen i en första klass. Den sjätte boken, ”Hjälp! Ny i klassen!”, har just kommit ut.

 

 

– Det är 20 barn i klassen och tanken är att alla ska få en egen historia i serien. Eleven Maddox är dessutom ny i klassen så det blir kanske 21 böcker, säger Pernilla Gesén.

– Jag har idéer till alla böckerna redan och håller det mesta i huvudet. Glömmer jag något är det nog inte tillräckligt bra.

Det är viktigt att hitta rätt nivå beroende på läsarnas ålder och läsförmåga.
– Jag har enklast att skriva för barn i lågstadieåldern. Jag skriver en annan serie om en 13-årig flicka — ”Dagbok för utvalda” — och då är min 13-åriga dotter redaktör.
Kompisböckerna är lättlästa böcker för barn mellan sex och nio år, så texterna måste vara korta. Det kräver att det finns en undertext och illustrationerna är extra viktiga.

– När Jeanette och jag jobbar tar vi fram idéerna tillsammans. Det är mycket mer detaljer i hennes bilder än i många andra lättlästa böcker. Vi ses hemma hos någon av oss i Nacka.

Ska läsas flera gånger
I serien arbetar illustratören Jeanette Milde med collage där fotografier och illustrationer blandas:

– Ska man börja skolan kan det vara roligt att det är mycket bild, så att man vill läsa om. Med fotografier blir en viss realism, och Pernilla kan konsten att skriva kort, men ändå få in mycket mellan raderna. Det blir inte banalt.

– Vi träffas och pratar om idéer. För varje bok lär vi också känna karaktärerna mer och mer. Men det är en del jobb att hålla koll på en hel skolklass, säger Jeanette Milde.
Pernilla Gesén skriver i sin tur om texterna många gånger så att det blir bra tempo, och så att varje ord skapar rätt stämning:

– Det är ett lugnt tempo i Kompisböckerna. De har också kvar en socialrealism, som om hur det är att börja i en ny klass. Draman i vardagen kan vara stora i den åldern. Och jag skriver gärna om föräldrar som inte fungerar så bra, som skaver lite. Vi behöver ha flerdimensionella vuxna i barnlitteraturen.

Annons Annons
LÄGER
/link/2c2dc833c40847b3aa58a6a8c5b05242.aspx

Uppdrag: Rädda jorden

De komponerar sitt eget lajv
MEST LÄST IDAG
MEST LÄST IDAG