FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Bartolomeus

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Lördag
24 augusti 2019

Vera Carlbom har skrivit låtar sen hon var åtta år. Nu, efter tio år, släpper hon nästan 20 låtar under artistnamnet Vera Hotsauce.

Musik för hjärta,
hjärna och mage

Kultur & Nöje 10:04 | 08 december 2018

Vera Carlbom från Saltängen släpper 18 år gammal 19 låtar skrivna på fyra månader. De första släpptes i november och bearbetar hennes relation till sin pappa, men hon har också fått pröva på att skriva för världsartister.
– De låtar som släpps i vinter blir mer upp-tempo, som blir roligare att gigga med.

Nacka. Det är ett år sedan Vera Carlbom, eller Vera Hotsauce som artistnamnet är, signades av skivbolaget Ten. Då hade hon haft en egen liten studio ett tag efter att hon hoppade av Rytmus i Sickla efter första året.
– Jag är street smart och gillar inte matte och scheman och planering. Jag gjorde hiphop då och jag tror att jag blev signad av Ten för att jag ville ta plats inom hiphopen — ett rum där tjejer inte haft någon plats förut.

”Låtarna bara händer”
Året har inneburit mycket jobb med musik både till henne själv och andra.
– Bolaget försökte lugna mig i början men det gick inte. 19 låtar som jag släpper nu har jag skrivit på fyra månader. Men det passar mig, för jag är lite adhd-ig. Låtarna bara händer. Ibland blir det partylåt, ibland om kärlek och ibland ett girl anthem. De låtarna som jag inte ska ha själv pytsas ut till andra genom bolaget.

Vera Carlbom har alltid skrivit låtar.
– Den första skrev jag när jag var åtta och den handlade om min häst. Sen skrev jag ballader om hästar i mitt rosa flickrum, men efter ett tag gick det över mot hiphop trap och nu är det hiphop techno. Musiken nu är poppiga ackord, hiphop-bas och hiphop-trummor. Och jag är riktigt bra på melodier.

Fyra stillsamma låtar
Men att säga att det är en sorts musik stämmer inte.
Nyss har hon släppt fyra stillsammare poplåtar om saknaden efter en förälder.
– De är ett sätt att bearbeta den speciella relation jag haft till min pappa. Det var låtar som behövde göras. Något har legat och gnagt i tio år som jag behövde bearbeta. Han har varit rolig, men jag har inte fått tröst och jag har känt mig bortvald -sedan mina föräldrar -separerade och han började leva i en ny familj. Det har lämnat ett tomrum. Det är en berättelse om hur jag upplevt det. 

Skrivit för världsartist
Men Vera Hotsauce ska släppa 15 låtar till inom kort:
– Nu är jag klar med bearbetande. Till januari har jag tre låtar som är mer åt dance och vibe och till mars planerar bolaget att släppa ett album med upp-tempo-låtar — hittiga och peppiga och häftiga, sånt jag själv vill lyssna på, som bara är bra och kul. Låtarna om min pappa är heartaching och träffar hjärtat. De andra låtarna är för hjärna och mage.

Hon medproducerar sina låtar, men har också skickats till Los Angeles för att skriva för stora internationella artister.
– Jag har varit där två gånger och jag har skrivit med Elliphant, som är en av mina stora idoler. Jag älskar hennes musik och vi umgicks i Malibu. En annan häftig grej var att skriva för Diplo — en världs-artist — med hans team.

Live-år väntar
2019 ska bli ett större live-år för Vera Hotsauce, är det tänkt.
– Hittills har jag sjungit på lite galor och events, men jag hoppas det blir spelningar både i Sverige och i Europa nästa år. Mina upp-tempolåtar blir roligare att gigga med, jag vill ha något som jag kan hoppa till på scen. Det kan inte bara vara ballader.

Spelningar är också en viktig inkomstkälla.
– Pengar är inte det viktigaste, men jag behöver kunna köpa mackor och smör.

Artistnamnet får många att reagera.
– Vera Hotsauce är ett väldigt bra namn att ha. Jag hade det som namn på sociala medier och blev kallad det när jag var i Los Angeles, så jag började använda det. När folk läser det måste de titta närmare och undrar ”heter du verkligen så?”. Och jag gillar inte ens stark mat.

Annons Annons
LÄGER
/link/2c2dc833c40847b3aa58a6a8c5b05242.aspx

Uppdrag: Rädda jorden

De komponerar sitt eget lajv
MEST LÄST IDAG
MEST LÄST IDAG