FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Bartolomeus

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Lördag
24 augusti 2019

Shanti Rydwall Menon är dubbelt tv-aktuell just nu.

Lekfull humor på
bästa sändningstid

Kultur & Nöje 10:50 | 11 november 2018

Att det är roligt på jobbet är viktigt. Men för Shanthi Rydwall Menon, Värmdö, är det avgörande.
Stå upp-komik har hon gjort sedan hon var 19, men nu är hon också en del av humorprogrammen ”Mumbo Jumbo” och "Parlamentet" på TV4.

David Batra, Alice Bah Kuhnke, Petra Mede, Gina Dirawi och Kristina Lugn är bara några av de många karaktärer som Shanthi Rydwall Menon har på repertoaren som imitatör. Några av dem gör hon nu på bästa sändningstid på fredagkvällar, i programmet "Mumbo Jumbo", till­sammans med komikerna Daniel Norberg, Louise Nordahl och Christian Åkesson.

– Stand up är ett solojobb med min humor och det kommer det alltid att vara. Tv är ett ensemblejobb — och det är nytt för mig — och ett helt annat format. Jag vill fortsätta göra båda, de ger olika perspektiv, säger hon i en paus i inspelningarna av det fjärde avsnittet, som sändes i fredags.

Parodier med värme
Produktionen väljer varje vecka vad som ska finnas med i sketchernas ”parodier av vår populärkulturella samtid”. Den här veckan är det bland annat ”Fråga Lund” och ”Hellenius hörna”.

– Vi har en väldigt bra grupp och vi har gemensamt att vi gör snäll humor med värme. Alla har också ett slags grundtanke att vi är snälla som människor.

Vägen till tv-publiken har gått via stand up, radio, Youtube och Barnkanalen, bland annat.
– Det har gått i 170 de senaste sex åren och det har gått snabbare framåt än jag trodde. Jag har gjort allt det där nu när jag är 27. Branschen är stentuff, framför allt stand up-yrket, men fler kvinnor startar klubbar och skaffar sig egna plattformar och på det sättet är det ­bättre än det någonsin varit, säger Shanthi Rydwall Menon.

Föreläser om skoltiden
Även om hon själv beskriver sin humor som barnslig och lekfull finns det en allvarsam ton i mycket av det hon gör.

Hon har skrivit en skol­föreställning om sin egen adhd-diagnos och föreläser om sin tuffa skoltid och om hur det är att som adopterad växa upp som den enda mörkhyade i ett område där alla var vita.
– Både diagnosen och min hudfärg innebar ett utanförskap när jag växte upp i Värmdö. Den bakgrunden ger mig en annan klangbotten, säger hon.

Mer stillsamma reflexioner av Shanthi Rydwall ­Menon har också gått att höra i flera avsnitt av Sveriges radios ”Tankar för dagen”.

Mimar på tunnelbanan
Som imitatör ska hon kunna byta karaktär på några ögonblick. När hon gör stand up är hon däremot sig själv, men hon är noga med vad hon delar med sig av.

– Jag övar jättemycket på olika karaktärer och övar text, och jag kan mima skämt på tunnelbanan eller på stan. I stand up vill jag istället ge mycket av mig själv och jag är personlig men inte privat. Och man ska inte må dåligt av det man skämtar om.

Hon kommer att fortsätta använda sina egna erfarenheter.
– Jag funderar mer och mer på att jag inte vet något om mitt biologiska ursprung i Chennai i södra Indien. Jag skulle vilja veta mer om det och kanske kan jag använda det i en föreställning någon gång.

Parallellt med ”Mumbo Jumbo” syns Shanthi Rydwall Menon i tre avsnitt av ”Parlamentet” i höst. Det första sänds idag, söndag. Hon arbetar också med en ny föreställning kallad ”Shanthi med H”, om hur det är att inte passa in, som hon hoppas få turnera med i vår.

Annons Annons
LÄGER
/link/2c2dc833c40847b3aa58a6a8c5b05242.aspx

Uppdrag: Rädda jorden

De komponerar sitt eget lajv
MEST LÄST IDAG
MEST LÄST IDAG